Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Lokalno
Všečno: (0)
Datum objave: 18 Jun. 2021

»V knjigah se skrivajo majhni dotiki velikega formata ...«

V petek, 18. junija 2021, se uradno pričenja že 24. literarni festival Slovenski dnevi knjige. Mladinski kulturni center Maribor in številne partnerske organizacije vas vse do 24. junija vabijo, da izkusite program in se prepustite literarnim užitkom in dogodivščinam.

V Mariboru so že štiriindvajsetič v počastitev svetovnega dneva knjige pripravili bogat večdnevni literarni program s knjižnim sejmom in skoraj sto dogodki, ki se bodo zvrstili v predzadnjem tednu junija, na kresno noč ter v tistih vznemirljivih dneh okrog najbolj čarobne noči v letu. Koordinator in producent festivala je Mladinski kulturni center Maribor, ki je program pripravil v navezi z dvajsetimi partnerji in več kot štiridesetimi drugimi sodelujočimi akterji, ki delujejo na področju knjige in literature.

V središču programskih vsebin je letos dotik – dotik kot osnovni čut bližine, s katerim se ustvarijo najbolj pristne naveze. Z izbrano temo želijo odpreti razpravo o pomembnosti zaupnosti, ljubezni, sprejetosti, človeške bližine, dotika in pristne komunikacije. Z literarnimi ustvarjalkami in ustvarjalci bodo spregovorili o posledicah prepovedi stikov v času epidemije in o tem, kako so te razmere vplivale na njihovo delo ter ustvarjalni proces. Beseda bo tekla o tkanju stikov z drugim in drugimi – drugimi svetovi, drugimi kulturami, drugačnimi miselnimi horizonti – preko knjig in branja. Dotik pride pred pogledom, pred govorom; govorica dotika vedno izpričuje resnico, zapiše v romanu Slepi morilec znana kanadska pisateljica in pesnica, med drugim tudi avtorica romana Deklina zgodba, Margaret Atwood.

O PROGRAMU

Program festivala sestavljajo knjižni sejem s spremljevalnim programom na odprtem odru na Grajskem trgu, dopoldanski program za otroke ter večerni literarni dogodki. 

Na knjižnem sejmu na Grajskem trgu, na katerem se letos prestavlja kar osemindvajset založb, se bo mogoče oskrbeti za dolgo vročo poletje z bogato ponudbo knjig različnih žanrov po znižanih sejemskih cenah. Ob knjižnem sejmu se bo v sedmih dneh zvrstilo skoraj sto dogodkov: literarni nastopi, branja, predstavitve knjig, razprave, pogovori, knjižne razstave in ulični performansi, na njih pa se bo mogoče v živo srečati z literarnimi ustvarjalkami in ustvarjalci ter ostalimi akterji, ki sodelujejo v procesu nastajanja knjig: ilustratorji, uredniki, prevajalci in založniki – v spremljevalnem programu knjižnega sejma in na ostalih dogodkih se bo zvrstilo skoraj 500 nastopajočih!

V dopoldanskem delu programa za otroke pripravljajo Pravljični sprehod po Timbuktuju ob reprodukcijah slik velikega formata po nagrajeni slikanici Petra Svetine in Igorja Šinkovca ter bogat program z odličnimi avtorji in avtoricami otroške in mladinske literature – nastopili bodo Alenka Spacal, Borut Gombač, Jure Jakob, Peter Svetina in Elvis Berljak z dramatizacijo slikanice Barbare Simoniti. Odvil se bo maraton mariborskih literatov z Združenimi državami poezije in predstavitvijo knjige Janko Glazer v prevodu. Humanitarno združenje žensk Inner Wheel Klub Maribor znova pripravlja knjižno in bralno akcijo Podarimo knjigo in besedo, v okviru katere bomo že sedemnajsto leto s knjigami in besedo obiskali tiste bralce, ki iz različnih razlogov ne morejo do nas. Na odprtem odru knjižnega sejma se predstavljajo založbe, samozaložniki, slovenski literarni portali in literarne revije. V program so organizatorji umestili performansa Tipkajmo z Jurčičem in Tipkajmo z Dostojevskim, s katerima bodo obeležili pomembna jubileja slovenske in svetovne književnosti. Pripravlja se tudi že osemnajsti maraton rap in hip hop poezije. Na Grajskem trgu bodo razstavili izbrana dela fotografskega natečaja Mariborske knjižnice Obrazi knjige, pod arkadami Univerzitetne knjižnice Maribor pa bo na ogled razstava na prostem, povezana z okroglim jubilejem pesnice Erike Vouk, ki sta jo zasnovala Borut Gombač in Jerneja Ferlež.

K obisku vabi tudi bogat večerni program z izbranimi domačimi in tujimi književnimi gosti in gostjami, na katerem bodo izbrane pesmi in odlomke iz svojega opusa in aktualnih del na temo dotika delili uveljavljeni literarni ustvarjalci in ustvarjalke. Na velikem večernem pesniškem branju gostijo Ferija Lainščka, Miljano Cunta, Davida Bedrača in Natašo Velikonja, na velikem večernem proznem branju Dušana Šarotarja, Svetlano Slapšak, Veroniko Simoniti, ki bo brala iz s kresnikom nagrajenega romana Ivana pred morjem in avstrijsko pisateljico Lauro Freudenthaler, na pesniškem turnirju Založbe Pivec bodo razglasili 21. viteza oziroma vitezinjo Pesniškega turnirja, pripravlja se večer literature LGBTQ+ z gostom Branetom Mozetičem ter odprtim literarnim mikrofonom, na Literarni postaji Mariborske knjižnice bodo gostili pesnico in pisateljico Bino Štampe Žmavc, osrednjo gostjo festivala, na večeru založbe Litera, na tradicionalnem literarnem maratonu ter v spremljevalnem programu pa se bodo predstavili tudi številni mariborski literarni ustvarjalci in ustvarjalke: večkratni nominiranec za kresnika Tomo Podstenšek z novo zbirko kratkih zgodb z naslovom Zgodbe za lažji konec sveta, večkratni Grumov nagrajenec Rok Vilčnik z novo pesniško zbirko Šrapneli ter interaktivno pesniško instalacijo Digitalni šrapneli, ki jo je zasnoval v sodelovanju s pionirjem spletne umetnosti Jakom Železnikarjem, kantavtor in producent Peter Andrej, ki bo kot urednik predstavil zbornik Janko Glazer v prevodu, eden najbolj plodovitih mariborskih pesnikov Bojan Sedmak, ki je od leta 2012, ko je izšel njegov pesniški prvenec, do letos izdal kar 10 pesniških zbirk in Borut Gombač, ki bo na odprtem odru knjižnega sejma premierno predstavil svojo novo zbirko pravljic Skrivnost lebdeče knjige. Kar nekaj aktivnosti bo posvečenih okroglemu jubileju izvrstne pesnice in prevajalke Erike Vouk, ki je letos februarja obeležila osemdeseti rojstni dan. 

Vsega seveda ni mogoče zaobjeti v tem kratkem nagovoru, zato predlagajo, da skrbno prelistate program na naslovu https://mkc.si/sdkvmb-program, izberete kaj zase in si sestavite svoj festivalski urnik. In ne pozabite obiskati knjižnega sejma na Grajskem trgu – v knjigah nas čakajo majhni dotiki velikega formata!

Več si lahko preberete tukaj.

Vir: Mladinski kulturni center Maribor 

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

74048

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino