Zabava in prosti čas

V Posavju žurajo brez drog in alkohola

21. 12. 2021 avtor: Zavod za mladino in šport Krško

V Mladinskem centru Krško so mladinski delavci ob začetku novega šolskega leta na osnovnih šolah tradicionalno začeli z izvajanjem preventivnih delavnic V Posavju žuramo brez drog in alkohola. Delavnice so že izvedli na vseh osnovnih šolah v krški občini, razen eni.

Da še na hitro osvežimo spomin: V Posavju žuramo brez drog in alkohola je tradicionalni interdisciplinarni preventivni projekt MC Krško, CSD Krško, ZD Krško in PP Krško, s katerim obiščejo vse šole v občini in tudi kakšno izven meja občine. Delavnice se izvajajo v sklopu Lokalne akcijske skupine Krško (LAS Krško), ki je bila ustanovljena bila leta 2005 kot posvetovalno telo župana za področje preprečevanja zasvojenosti. Sestavlja jo devet predstavnikov iz področij dela, ki se ukvarjajo z zasvojenostjo. Osnovni namen skupine je povezovanje vseh tistih ustanov in posameznikov, ki se jih problematika zasvojenosti dotika posredno ali neposredno, ter v koordiniranju, svetovanju in spodbujanju aktivnosti, ki se izvajajo s ciljem preprečevanja rabe in zlorabe drog ter zasvojenosti.

V namen čim bolj kvalitetnega dela mladinskih delavcev, ki se odzivajo na potrebe mladih, je MC Krško letos dvakrat obiskal Sašo Kronegger, socialni pedagog, mladinski delavec in transakcijski analitik-svetovalec, ki že preko 20 let izvaja izobraževanja za različne skupine ljudi na teme, usmerjene v izboljševanje komunikacije, sisteme podpore manj izkušenim (prostovoljcem, pripravnikom, novo-zaposlenim). Za mladinske delavce je oblikoval dve dragoceni izobraževanji: prvega na temo zasvojenosti ter drugega na temo rabe ekranov med mladimi.

Mladi se vedno bolj zavedajo resnosti zasvojenosti, postavljajo pa se nova vprašanja, ki se tu in tam oddaljijo od drog, alkohola in cigaret. Sami namreč izpostavljajo različne zasvojenosti: od hrane, nakupovanja, športa, spolnosti, celo od medosebnih odnosov. Vse več in več se z njimi pogovarjamo o zasvojenosti od socialnih omrežij, računalniških iger, pa tudi o neizbežni uporabi zaslonov v vsakdanjem življenju, kar je prinesla tudi epidemija. In vedo, da se bo z ekrani treba naučiti živeti še kako drugače kot zgolj v prostem času.