Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 29 Jun. 2021

Z novimi preizkušnjami in izzivi zaznamovano šolsko leto 2020/2021

Skladno s šolskim koledarjem so se 24. junija začele šolske počitnice. Iztekajoče šolsko leto 2020/2021 se zaključilo v 454 osnovnih šolah (od tega 6 zasebnih) s 317 podružnicami, 27 osnovnih šolah s prilagojenim programom in 21 osnovnih šolah, ki izvajajo program z nižjim izobrazbenim standardom ter 6 zavodih za posebne potrebe. Počitnice so se začele za 191.047 učenk in učencev.

Šolske počitnice so se začele tudi za 74.229 dijakinj in dijakov v 141 srednjih šolah. Od tega za 1.164 dijakinj in dijakov v programih nižjega poklicnega izobraževanja, 12.130 v programih srednjega poklicnega izobraževanja, 30.966 v programih srednjega strokovnega izobraževanja, 25.773 v gimnazijskih programih, 3.830 v programih poklicno tehniškega izobraževanja, za 146 dijakov v programih poklicnih tečajev in 220 v programu maturitetni tečaj. V 36 dijaških domovih po državi je bivalo 5.075 dijakinj in dijakov.

Šolsko leto je zaključilo tudi 54 javnih glasbenih šol in 16 zasebnih. Skupno jih je v tem šolskem letu obiskovalo 23.736 učenk in učencev.

Glede na potek letošnjega šolskega leta se pripravljajo strokovne smernice in predlogi ukrepov za okrevanje. Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so ob pomladnem postopnem odpiranju vzgojno-izobraževalnih organizacij in v sodelovanju z njihovimi strokovnimi partnerji zasnovali vrsto dejavnosti zbiranja nacionalno reprezentativnih podatkov za evalvacijo učinkov izobraževanja na daljavo od predšolske vzgoje in izobraževanja, do osnovnega in srednjega šolstva.

Na ravni vrtcev raziskavo izvaja Pedagoški inštitut. Za osnovne šole sta Zavod RS za šolstvo in Državni izpitni center pripravila vprašalnik za učence in učenke šestih in devetih razredov, ki so ga izpolnjevali v mesecu maju, po pisanju nacionalnega preverjanja znanja. Za celostni pregled stanja v osnovnem in srednjem šolstvu se v konzorciju treh pedagoških fakultet pod vodstvom dr. Janeza Vogrinca izvaja nacionalna evalvacijska študija. V sodelovanju z Zavodom RS za šolstvo se že pripravljajo usmeritve in priporočila učiteljem ter ravnateljem za premagovanje zaostankov, ki bodo predstavljeni 24. avgusta na Konferenci pedagoškega vodenja.


Okvirni podatki za novo šolsko leto 2021/2022

V novem šolskem letu 2021/2022 v primerjavi z aktualnim pričakujejo višji vpis učencev in tudi dijakov. Tako bo osnovne šole predvidoma obiskovalo 193.116 učenk in učencev, od tega 21.123 prvošolk in prvošolčkov.

V šolskem letu 2021/2022 pričakujejo okrog 76.000 srednješolcev, od tega v začetnem letniku programov nižjega poklicnega, srednjega poklicnega, srednjega strokovnega in gimnazijskega izobraževanja dobrih 20.000 novincev. Prav v teh dneh potekata prva dva kroga vpisov, ki se bosta zaključila 30. junija. V tem času se bo vpisala glavnina novincev, zagotovo pa to ne bo končna številka, saj se lahko kandidati za vpis v začetni letnik za prihodnje šolsko leto na razpoložljiva prosta mesta vpisujejo do 31. 8. 2021. Vpis v programe poklicnih tečajev in maturitetnega tečaja bo potekal v septembru.

Z novim šolskim letom se bodo po državi prvič začeli izvajati tudi številni novi programi na poljih nižjega izobraževanja, programa poklicno-tehničnega izobraževanja, srednjega poklicnega izobraževanja, srednjega strokovnega in gimnazijskega izobraževanja. Poleg tega se z naslednjim šolskim letom širi mreža programov, ki se bodo lahko izvajali tudi v vajeniški obliki. Dosedanji mreži vajeniških programov sta dodana še programa Avtoserviser in Avtokaroserist.

Vir: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

26334

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino