Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 16 Jun. 2021

Zaljubimo se v znanost!

Prejšnji četrtek, 10. junija 2021, so se na zelenici Tehnološkega parka Ljubljana razvneli pogovori o digitalizaciji zdravstva in najnovejšimi raziskavami s področja biotehnologije. Že tretje leto zapored je dogodek Zaljubimo se v znanost omogočil vodilnim tehnološkim podjetjem, da se predstavijo študentom, mladim raziskovalcem in doktorjem znanosti ter oblikujejo nova raziskovalna partnerstva in druga sodelovanja.

»V veselje nam je bilo, da smo neformalno spoznali mlade, ki so navdušeni nad svojim študijem. Številni med njimi so z nami delili zanimive zgodbe o projektih, v katere so vključeni poleg študija. Vedno je navdihujoče, ko spoznamo študente, ki so tako ambiciozni in motivirani. Z veseljem smo podprli tovrstni dogodek in se povezali, zato bi bilo super, če bi bilo še več podobnih dogodkov,« je povedala iskalka talentov Petra Milosavljević iz podjetja Cosylab d.d..

Okrogla miza Ženske v znanosti, podjetništvu in poganjanju digitalizacije je postregla z izkušnjami Mateje Urlep, direktorice podjetij TikhePharma in NIBA Labs, Petre Kodrun, vodje integracije digitalnih rešitev v bolnišnicah, SRC Infonet ter dr. Vesne Stergar, vodje operacij v Proizvodnji bioloških aktivnih učinkovin, Lek, Novartis.

Njihove pripovedi so se vtisnile v srca prisotnih študentk oz., kakor pravi Anika Smolič, študentka Laboratorijske biomedicine (UL FFA):

»Zelo so me navdušile tudi gostje, ki so z nami delile svojo življenjsko pot in dragocene nasvete. Všeč mi je bil način spoznavanja in mreženja z ljudmi iz različnih perspektivnih podjetij. Lahkotno kramljanje v senčki, na svežem zraku naredi komunikacijo veliko bolj sproščeno. Dogodek mi je odprl nova obzorja in spoznala sem veliko zanimivih podjetij, za katera prej nisem vedela, da obstajajo.«

Specializirani mreženjski dogodki pomagajo raziskovalcem izpostaviti svoje projekte ključnim deležnikom v gospodarstvu, nam je zaupala Doc. dr. Sara Atanasova s Centra za metodologijo in informatiko (FDV, UL):

»Dogodek mi je omogočil predstavitev našega raziskovalnega dela s potencialnimi partnerji iz gospodarstva in pogovor o morebitnih nadaljnjih skupnih projektih. Takšnih dogodkov ni veliko, še posebno ne v tako prijetnem ambientu, kot so zelenice v Tehnološkem parku Ljubljana. Mreženje raziskovalcev z akterji iz gospodarstva in različnih področij razvijanja inovacij, je po mojem mnenju ključnega pomena, saj predstavlja številne možnosti za napredek in razvoj.«

Na dogodku so sodelovali GenEplanet d.o.o., Cosylab d.d., ACIES BIO d.o.o., Novartis Inc., Roche Farmacevtska družba d.o.o., SRC Infonet d.o.o., Sensum d.o.o., Educell d.o.o., Lenis d.o.o. in MedDev Rešitve, Marcia Elena Podboršek s.p.

V organiziranih krogih so se predstavniki podjetij in študentje naravoslovnih in tehniških fakultet predstavili in pogovarjali o morebitnem sodelovanju. Martin Špendl, študent biokemije, je izpostavil kompetence in znanja, ki prevladujejo pri povpraševanju:

»Podjetja se usmerjajo v mnogo različnih smeri, izmed katerih lahko v vsaki najdete skupni jezik in potencialno sodelovanje. Na dogodku je bilo opaziti trende vseh podjetij po digitalizaciji, optimizaciji procesov in analize podatkov, za kar je v večini potrebno znanje programiranja. Lekcija dneva: svojemu repertoarju veščin je potrebno dodati analizo podatkov, saj se bomo v prihodnosti s tem srečevali vse pogosteje.«

Žan Cimperman, diplomirani inženir elektrotehnike, je izpostavil pomembnost tovrstnih dogodkov za študente, ki so na začetku svoje karierne poti:

»Najbolj všeč pri dogodku mi je bila možnost mreženja in pogovora z različnimi podjetji na enem mestu in s tem primerjava in pregled področij dela, ki mi jih trg ponuja. Zelo dobra je bila tudi organizacija dogodka ter sama lokacija, ki je izredno lepa. Taki dogodki so zame, ki se bližam koncu študija in iščem možnosti zaposlitve, zelo dragoceni. Zanimivo pa mi je bilo, da so predstavniki podjetij spraševali mene, kaj od njih pričakujem in mi na podlagi tega predstavili možnosti, ki bi jih imel v njihovem podjetju.«

Povezali so osem podjetij s 50 študenti in raziskovalci. V prihodnosti Tehnološki park Ljubljana načrtuje še več podobnih dogodkov. Naročite se na podjetniško tehnološke e-novice in bodite na tekočem s pregledom dogodkov, novosti in priložnosti.  

Vir: Tehnološki park Ljubljana

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

92242

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino