Mladinski sektor v šolah

114 Zveza slovenske podeželske mladine (in DPM Suha krajina) Delavnice za otroke Kako pride hrana na naše krožnike OŠ Žužemberk področje projekta Zdrav način življenja in preprečevanje različnih oblik odvisnosti mladih ciljna skupina Četrti in peti razred število udeležencev 40 metode dela Delo po skupinah na različnih postajah. vodja projekta Urška Skube spletna stran zspm.si kontakt urska.skube@zspm.si Na štirih 20-minutnih postajah smo skupaj z učenci ugotavljali, kdo pridela našo hrano, kako jo predelamo in kako pride na naš krožnik. Opis projekta Na postaji Transport in izvor naših živil so otroci na zemljevidu ugotavljali, od kod se pripelje hrana v Slovenijo, kdo jo proizvede in zakaj je boljše uživati lokalno hrano. Na postaji Jajca so spoznavali različne vrste jajc, način njihove pridelave, označbo na kupljenih jajcih in razvoj piščanca. Tretja je bila postaja od Trave do mleka. Z zanimivimi dejavnostmi so spoznali neodkrito pot pridelave in predelave enega najbolj osnov- nih živil – mleka. Od zrna do …? je bila postaja, kjer smo otroke vprašali, kako se prideluje in predeluje žito, katere vrste žita poznamo ter kaj vse se lahko iz njega pripravi. Ob koncu smo izvedli še velike kmečke igre, pomembne za ohranjanje tradicije naših prednikov. Glavni dosežki projekta Z delavnico smo želeli učencem prikazati, kdo pridela (in predela) njihovo hrano. Želeli smo jim približati poklic kmeta, jih ozavestiti

RkJQdWJsaXNoZXIy MjQwNzY=