Zdravje

10. oktober: svetovni dan duševnega zdravja

10. 10. 2023 avtor: Uredništvo
duševno zdravje

Vsako leto na današnji dan, 10. oktobra, obeležujemo svetovni dan duševnega zdravja. V letu, ki ga vlada Republike Slovenije razglasila za slovensko leto duševnega zdravja, omenjeni dan poteka pod sloganom »Duševno zdravje je univerzalna človekova pravica«. Gre za dan, ki je namenjen ozaveščanju o duševnem zdravju na vseh ravneh: od preprečevanja in prepoznavanja do zdravljenja.

Po lanskoletnih podatkih nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) ima okoli 22 odstotkov mladostnikov povišano verjetnost depresije, vsak šesti mladostnik pa se počuti osamljenega. To kaže, da se duševno zdravje mladostnikov v Sloveniji poslabšuje. Najbolj pomembno je, da se o duševnem zdravju odprto pogovarjamo in se zavedamo, kakšen pomen ima. Še toliko bolj pomembno pa je, da v povezavi z duševnim zdravjem nagovarjamo otroke, mladostnike in mlade odrasle.

Kje poiskati pomoč?

NIJZ je letos za vse devetošolke in devetošolce v šolskem letu 2023/24 v okviru programa za duševno zdravje mladih ponatisnil priročnik Kaj lahko naredim, da mi bo lažje. Priročnik je dostopen tudi na spletnem mestu To sem jaz, kjer lahko mladi prek spletne svetovalnice kontaktirajo strokovnjaka in ga prosijo za pomoč. Osnovnošolcem in srednješolcem, v dijaških domovih in vseh vzgojnih zavodih je pomoč na voljo tudi v pisarni svetovalne službe in pri učiteljici ali učitelju.

Otroci in mladostniki (in drugi) lahko v stiski pokličejo na katero izmed telefonskih številk, ki so večinoma brezplačne:

Strokovno podporo in pomoč lahko otroci, mladostniki in njihovi starši dobijo tudi v regionalnih centrih za duševno zdravje otrok in mladostnikov. Več na povezavi

Preko elektronske pošte se lahko mladostniki brezplačno obrnejo na Društvo za psihološko svetovanje Kameleon: info@svetovalnicakameleon.si ali pogovor@svetovalnicakameleon.si

Za študente v stiski so nasveti in pomoč pod okriljem ljubljanske univerze na voljo denimo v okviru študentske svetovalnice, pod okriljem mariborske univerze pa pomoč denimo nudi Društvo študentov psihologije Maribor. 

Dobro počutje in duševno zdravje sta ena izmed temeljev za zadovoljno, polno in aktivno življenje. Ko ste v kakršnikoli stiski, poiščite pomoč. Lahko pri prijatelju, učitelju, prek telefona, elektronskega naslova ali pri osebnem zdravniku.