Križišče mladosti
Obiščite naš Facebook Obiščite naš Instagram Obiščite naš TikTok Pisemska ovojnica

→ Organizacije za mlade

Med mladinskimi centri v Sloveniji je 11 takih, ki nudijo tudi nastanitvene kapacitete – hostli. Večinoma gre za v celoti prenovljene ali na novo zgrajene mladinske centre, ki razpolagajo s sodobnimi prostori za izvajanje mladinskih dejavnosti, hkrati pa nastanitvene kapacitete omogočajo izvajanje večdnevnih mladinskih programov, tako na nacionalni kot mednarodni ravni. Poleg tega so hostli primerni tudi za individualne popotnike in skupine, ki si želijo raziskovati manj obljudene dele Slovenije.

Preveri jih spodaj na seznamu.

 1. Mladinski center in hotel Ajdovščina se nahaja v Športnem parku Pale na obrobju mesta, le nekaj minut hoje  od centra mesta in samo 1 km od avtobusne postaje. V sodelovanju s partnerji gostom ponuja še obilico možnosti za športno udejstvovanje na različnih področjih. V modernem trendu sodelovanja z zunanjimi partnerji (biologi, ekologi, naravovarstveniki) razvija program aktivnega osveščanja mladih preko nekajdnevnih naravovarstvenih taborov, ki so sestavljeni iz teoretičnega dela in praktičnega dela na terenu.
 2. MC hostel Brežice se nahaja v samem zavetju mestnega parka Brežice, ki nudi enkraten, sproščujoč  ambient vsem gostom hostla. Lepo urejen in negovan park nudi celo kratko učno pot spoznavanja drevesnih vrst ter varna igrala namenjena najmlajšim obiskovalcem. Prostori hostla pa so namenjeni izvajanju različnih programov in aktivnosti. Samo ulico stran se nahaja mogočen grad, kamor se lahko gostje odpravijo na ogled krasne viteške dvorane in muzeja.
 3. V samem središču zgodovinskega mesta Celje, v neposredni bližini centralne železniške in avtobusne postaje, se nahaja MCC hostel. Z odličnim izkoristkom naravnih virov sledi izročilom kulturne dediščine Celja, kar ponazarja enajst tematsko opremljenih sob, nastalih s pomočjo mladih lokalnih ustvarjalcev, ki so na podlagi mitov in legend hostlu vdahnili merico drugačnosti.
 4. MC Hotel deluje v mansardnem delu objekta Mladinski center Krško, ki je lociran v središču mesta ob reki Savi, ki je bila v preteklosti ključna za razvoj občine. Odprt je za vse starostne skupine, znan pa je po prijaznih in ustrežljivih ljudeh, ki poskušajo svojim gostom priskrbeti kar najbolj prijetno izkušnjo bivanja.
 5. Hostel Pekarna se nahaja na desnem bregu Drave, ob robu Magdalenskega parka in v neposredni bližini mestnega jedra. Je del kulturnega centra Pekarna, predstavlja pa kompleks objektov, zgrajenih za peko kruha na prelomu iz 19. v 20. stoletje s strani Avstro-Ogrske vojske. Ime je iz preteklosti ostalo, hostel pa danes najdemo v celoti prenovljen in sodobno zasnovan.
 6. V središču Dravske doline, tik ob meji z Avstrijo leži mesto Radlje. Marenburški mladinski hotel se nahaja v samem centru kraja, ki ga obdajajo hribi Kozjaka in Pohorja, poraščeni s čudovitimi gozdovi, kjer najdemo najvišjo smreko in največje rastišče tis v Evropi. V centru mesta najdemo vstopnico v preteklost, v notranjosti Rožnega dvora, cerkve Sv. Mihaela, gasilskega muzeja. V neposredni bližini pa so tudi prostrani nasadi hmelja, markantno poslopje Marenberškega dominikanskega samostana ter romantični park z dvorcem.
 7. Za tiste, ki bi radi odpočili svoje oči v svežnju zelenja, je v slikovito okolje umeščen Mladinski hotel Punkl. Prvi nizkoenergijski ekološki leseni mladinski hotel v Sloveniji, zasnovan kot arhitekturno samosvoja lesena gradnja v skladu z naravnimi in bioklimatskimi danostmi okolice, prav tako tudi upošteva družbene, kulturne in zgodovinske danosti pokrajine hkrati pa tudi sam omogoča boljši izkoristek regijskih potencialov.
 8. Mladinski hostel Trbovlje se nahaja v središču mesta, polnega zgodovinskih fragmentov svoje rudarske zgodovine, na kateri je naselje zraslo. V osrčju Slovenije je osrednje mesto treh zasavskih dolin. Iz svoje preteklosti ima mesto bogato rudarsko dediščino, ki je prisotna že več kot dve stoletji, največji dimnik v Evropi, po katerem so znani, kot tudi po lepih hribih, ki obdajajo dolino v kateri leži. Sodobno zasnovana stavba izraža dobrodošlice mladim vizijam in podpira njihove realizacije.
 9. Mladinski hotel Velenje leži v bližini centra mesta Velenje in glavne avtobusne postaje. Nahaja se ob reki Paki in nasproti Osnovne šole Livada. Popolnoma obnovljen in atraktiven objekt, ob njihovih brezdelnih trenutkih, vabi goste hostla k obisku Mladinskega centra, ki je lociran v povezanem delu stavbe.
 10. Mladinsko prenočišče Šmartno ob Paki je v objemu narave, hkrati pa zlahka dostopen iz urbanih središč, z mnogoletnim delovanjem in izkušnjami pravi veteran mladinskega turizma v Sloveniji. Mladinsko prenočišče Šmartno ob Paki skupno sprejme 44 gostov. V toplih mesecih pa ima v rokavu pravo posebnost in je na voljo pustolovskim dušam, v bližini hostla namreč najdemo še kozolec, tako lahko do 10 gostov poletno noč prenoči pod zvezdami.
 11. Hostel Slovenj Gradec se nahaja na levem bregu reke Suhodolnice, v mirnem delu Ozar pod Rahtelovim vrhom. Do strogega mestnega jedra je 5 minut hoje. Hostel Slovenj Gradec je del Mladinskega kulturnega centra Slovenj Gradec, ki je bil zgrajen leta 2011.

Več informacij o hostlih najdeš tudi na strani Popotniškega združenja Slovenije.