Kultura

13. Bit&Beat Vipavski Križ

29. 6. 2023 avtor: Mladinski kulturni center Hiša mladih Ajdovščina
13. ekstempore Bit&Beat

Likovni ekstempore

16.6. 2023 se je v idiličnem Vipavskem Križu v okviru programa Mladinskega kulturnega centra Hiša mladih Ajdovščina in sodelovanju z JSKD Ajdovščina odvijal celodnevni umetniški dogodek, na katerem je sodelovalo 20 mladih ustvarjalcev iz osnovnih in srednjih šol ter fakultet.  

Eden izmed glavnih namenov likovnega ekstempora je mladim ponuditi možnost, da izpopolnijo svoje znanje o likovni umetnosti, da spoznajo, razumejo in začutijo, kaj umetnost je. Jasmina Rojc, mag. slikarstva in mentorica letošnjega ekstempora je dejala, da se spoznavanje začne z likovno teorijo, torej z osnovnimi pojmi likovne umetnosti.

Letošnja glavna tema likovnega ekstempore je Polnost praznine. Ustvarjalci so znotraj likovnega dela raziskovali razmerje med ospredjem in ozadjem, med glavnim motivom in okoljem, ki ga obdaja, med pozitivnim in negativnim prostorom, med polno materijo in praznino. Razstavljeni so tako slikarski izdelki, ki so po motivni in kompozicijski plati izredno pestri in različni.

Ob pozornem opazovanju kažejo na likovno razmišljanje otrok in mladostnikov, njihovo osvojeno znanje in pisan otroški in mladostniški svet, ki ni obremenjen s problemi odraslih. Vsa likovna dela nam odpirajo vrata v domišljijo in ustvarjalnost mladih. Slike, ki so sestavljene iz barv, črt, likov in oblik, nam sporočajo doživljanje videnega na popolnoma svojstven, individualen način.

Udeleženci 13. ekstempora Bit&Beat nam predstavljajo svoje enostavne in spontane likovne rešitve, ki so iskrene in zato nikoli dolgočasne. Predstavljajo nam življenje, polno barv. V slikah lahko vidimo rumeno, rdečo in modro, ki jim rečemo tudi primarne barve. Iz njih so učenci in dijaki ustvarili  še nešteto drugih barv. Barva je poleg risbe eno najmočnejših likovnih sredstev.

Mladinski kulturni center Hiša mladih Ajdovščina se zahvaljuje Turističnemu društvu Vipavski Križ za dolgoletno sodelovanje in gostoljubje, ki nam ga omogočajo v okviru izvedbe dogodka.

Skupinsko razstavo si lahko ogledate v Galeriji Vipavski Križ do 7. 7. 2023.

                                                                                                                  Hiša mladih