Kultura

17. mednarodni Luksuz festival poceni filma

10. 12. 2019 avtor: Uredništvo

Luksuz produkcija Društva zaveznikov mehkega pristanka (DZMP) 13. in 14. decembra letos v Mladinskem centru Krško prireja že 17. tradicionalni mednarodni Luksuz festival poceni filma.

Organizator – DZMP je na podlagi poziva prejel kar 340 filmov, po napornem delu pa so selektorji v otroški program uvrstili 10 kratkih filmov mladih avtorjev in avtoric iz 6 držav. V glavni program festivala so uvrstili 22 kratkih filmov iz 11 držav srednje, vzhodne in južne Evrope. Letos so bili v program vključeni predvsem družbeno kritični filmi, filmi na temo kulture, družbe in stigmatizacije v družbi, filmi, ki predstavljajo kulturo mladih in kulturno raznolikost.

Na festivalu bodo predstavili kratkometražno in nizkoproračunsko produkcijo igranih, dokumentarnih in eksperimentalnih družbeno angažiranih filmov, zlasti mlajših avtorjev, ki so nastali v tradicionalnih ali “garažnih” produkcijah, klubih, v nekomercialnem in neinstitucionalnem okviru ter pomenijo alternativno kulturno medijsko podobo v odnosu do sicer dominatne množične mainstreamske distributerske ponudbe.

Poleg mednarodne selekcije kratkih filmov, bodo v programu letošnjega festivala predstavljeni kratki filmi, prikazani na mehiškem festivalu Todos Somos OtrosMednarodnem festivalu dokumentarnega filma DOKUDOC iz Maribora, FEKK – Festivalu kratkega filma iz Ljubljane. Del filmskega programa so sestavili zaključni filmi učencev in učenk šole dokumentarnega filma Restart iz Zagreba in šole vizualne antropologije iz Beograda.

Prvič bodo prikazane Razglednice/Kartoline – zbirka dvanajstih petminutnih vinjet, ki predstavlja hvalnico ruralnemu življenju na Hrvaškem. Pripovedovalci in lokalni prebivalci v komaj razumljivih dialektih bistroumno in duhovito podajajo absurde podeželjskega vsakdana.

V spremljevalnem programu bo predstavljen tudi izbor kratkih filmov, ki so nastali na različnih letošnjih mladinskih filmskih delavnicah Luksuz produkcije DZMP.

Festival je bil prvič organiziran leta 2003 v namen promocije in vzpodbujanja nizkoproračunske filmske produkcije kot dela procesa demokratizacije medijev, kar je omogočil predvsem tehnološki napredek, saj je digitalizacija tehnologijo pocenila in naredila dostopno širši javnosti, predvsem pa mladim avtorjem in drugim zapostavljenim družbenim skupinam, da svoje poglede, stališča in kritike izrazijo prek videa, filma, spleta ali ostalih sodobnih medijev.

Program je nastal v sodelovanju z Društvom za uveljavljanje kratkega filma Kraken, Restart filmsko šolo iz Zagreba in festivalom DOKUDOC.

Vse informacije in program najdete tukaj.

Vir in foto: DZPM – Luksuz produkcija