Okolje in trajnost

5 razlogov zakaj na potovanje z Interrailom

4. 6. 2024 avtor: Uredništvo

Si med vožnjo na vlaku slišal koga na sosednjem sedežu govoriti, kako so se s skupino prijateljev odločili z Interrailom videti Evropo, bili v več državah, spontano sproti načrtovali potovanje, odkrivali skrite kotičke ter nove kulture in se imeli enkratno?

Sedaj se bliža poletje in razmišljaš, kam letos med počitnicami in, da bi morda Interrail vozovnica bila ravno prava izbira. Da se lažje prepričaš, da je temu tako, smo ti pripravili 5 razlogov, zakaj na pot z Interrailom.

1. Fleksibilnost pri načrtovanju poti in enostavnost uporabe

Če pobrskaš na spletu, ugotoviš, da lahko z eno samo vozovnico neomejeno potuješ s skoraj vsemi vlaki (in nekaterimi trajekti) po 33ih evropskih državah. Nikoli ne veš, kaj te čaka na poti, in koga boš srečal – ravno za to je Interrail idealen. Svoje postanke lahko prilagajaš sproti in se spontano odločiš kam in kdaj naprej. Seveda pa lahko celotno pot splaniraš že mesece vnaprej, kar je v primeru, da potuješ sredi turistične sezone priporočljivo, ker brez rezervacije težje najdeš sedež ali dobiš spalnik.

Vozovnico lahko kupiš kar prek spleta, jo dodaš v Eurail mobilno aplikacijo in v aplikaciji enostavno načrtuješ pot in spremljaš rezervacije. Zelo enostavno, kajne?

2. Različne možnosti vozovnic

Interrail je zasnovan posebej za državljane Evrope in ponuja dostop do več kot 40.000 destinacij po Evropi. Na voljo so različne vrste Interrail vozovnic, od možnosti, da z vlaki potuješ neomejeno 4 dni do možnosti, do tega, da z vlaki potuješ tri mesece vse dni neomejeno.

V primeru, da si želiš obiskati samo eno državo, lahko izbereš »One Country pass«, kjer z eno vozovnico vidiš celotno državo. Izbiraš lahko med 3 do 8 dnevnimi vozovnicami.

3. Veliki prihranki

Ne le, da ti z Interrail vozovnico ni treba ločeno kupovati vozovnic v vsaki državi posebej, ena Interrail vozovnica je cenejša, kot več posebej kupljenih vozovnic. Pri potovanju na daljše razdalje se velikokrat zgodi, da vozovnica za eno smer, npr. Ljubljana – Frankfurt, stane več kot štiridnevna Interrail vozovnica za potovanje po vsej Evropi. Kakšni prihranki!

Interrail ponuja tudi dodatne popuste za mlade (do 27 let), seniorje (nad 60 let) in otroke, kar naredi potovanje cenovno še dostopnejše za različne starostne skupine.

Poleg tega se pri izbiri vožnje z vlakom vlaka izogneš stroškom za gorivo, cestnine in parkirnine, ki so običajni pri potovanju z avtomobilom, kar prav tako prispeva k manjšemu kupčku porabljenega denarja.

4. Okolju prijazno potovanje

Vlaki proizvajajo manj emisij na potnika na kilometer v primerjavi z avtomobili in letali. Ko se odpraviš na potovanje z Interrailom postaneš pravi okoljski heroj, saj boš celotno pot prepotoval z vlaki in tako prispeval k zmanjšanju ogljičnega odtisa in spodbujanju trajnostnega turizma.

5. Nepozaben spomin

Brez dvoma pa so najboljši del Interrail potovanja zgodbe in spomini, ki nastanejo ob poti: ko prvič ugledaš železniške tire na viaduktu iz filma Harry Potter, narediš prelepe fotke cvetoče Toskanske pokrajine ob italijanski kavici iz udobnega sedeža gostinskega vagona, imaš nepozabne zgodbe s prijatelji ali pa poln dnevnik misli iz solo potovanja.

Kaj še čakaš! Odpravi se na Interrail pustolovščino in povej naprej! 🙂