Kultura

A je tudi tebi kultura res nepomembna?

10. 2. 2023 avtor: Špela Ferlin

Februar, mesec, ko se vse vrti okoli kulture. Osmi februar nas vsako leto spomni na našega najboljšega pesnika, v čast njegovi smrti pa so na ta dan po vsej Sloveniji vsi muzeji in galerije odprti popolnoma brezplačno. Vsako leto v februarju najboljšim ustvarjalcem na področju kulture podelijo tudi Prešernovo nagrado. Kakšen pomen pa ima kultura zate? Pogosto slišimo, da je kultura nekaj dolgočasnega, nepomembnega in nezanimivega. Pa je to res? 

V zgodovini Slovencev ima kultura izjemno velik pomen, saj smo večino časa bili del večjih držav, ki so želele upravljati z vsemi področji življenj takratnih Slovencev. Če so želeli ostati povezani, so se morali združiti na področju kulture. Vse se je začelo že s prvimi Trubarjevimi deli in kasnejšnim prevodom Svetega pisma, ki je Slovencem končno dal občutek enakovrednosti večjim narodom. 

Kultura je bila torej zgodovinsko nekaj res pomembnega in spoštovanega, kdaj pa se je to spremenilo? Zakaj jo ljudje razumejo kot nepomembno in dolgočasno? Lahko bi rekli, da je kultura v preteklosti bila to kar je država danes, saj je močno povezovala ljudi, ki so imeli iste navade in običaje, živeli so na istem območju in govorili isti jezik. Ljudje so to začeli povezovati z državništvom in politiko, ki je pa naj bi bila tako ali tako zares dolgočasna. 

Ampak, ali je kultura lahko tudi nekaj zabavnega? Če dobro pomislimo, lahko hitro ugotovimo, da je kulturna prisotna v življenju prav vsakega izmed nas. Ne, kultura niso le klasična glasba in gledališča. Kultura je tudi popularna glasba, ki jo poslušaš s prijatelji, film, ki si si ga včeraj ogledal v kinu in knjiga, ki leži na tvoji polici. 

Kulturo ponavadi povezujemo tudi z ustvarjalnostjo. Pogosto, ko odraščamo kar pozabimo na to, da znamo biti ustvarjalni. Vsi smo že kdaj poskusili napisati pesem, narisali risbo, ali pa celo napisali kakšno zgodbo. 

Pa res kar pozabimo biti ustvarjalni? Mislim, da vem, kaj počneš prav vsak večer. Brez skrbi, to počnemo vsi. V glavi si ustvarjaš zgodbe, predstavljaš si različne dogodke, razmišljaš, kako bi bilo, če bi imel res veliko denarja ali pa, če bi tistemu sošolcu končno rekel, da te moti, če si vsak dan izposodi tvoj svinčnik. No, vidiš, vsi znamo biti ustvarjalni. 

Vsi imamo različne fantazije oziroma ideje, ki pa se lahko razvijejo v pesmi, zgodbe in celo knjige. Dati jim moramo priložnost, pustiti si moramo biti ustvarjalni, ustvariti svojo kulturo. In s tem svetu lahko dokažemo, da je kultura nekaj najbolj zabavnega, pomembnega in zanimivega!

A je tudi tebi kultura res nepomembna?&url=https://www.mlad.si/a-je-tudi-tebi-kultura-res-nepomembna/&via=mlad_si" target="_blank">