Vključenost

Aktivna participacija mladih v Mladinskem centru Prlekije

17. 2. 2020 avtor: Uredništvo

Projekti Erasmus+ Mladi v akciji in Evropska solidarnostna enota (ESE) dajejo mladim moč, obenem pa jim omogočajo dostop do izkušenj in znanja starejših. Mladi udeleženci Mladinskega centra Prlekije (MC Prlekije), ki so sodelovali v projektu Erasmus+ – Get green, get better, so po izvedbi takega projekta vedno bogatejši za kar nekaj življenjskih izkušenj in hvaležni, da se jim je to omogočilo.

Iniciativo za projekt, ki ga vodijo, podajo mladi v Mladinskem centru Prlekije sami. Tudi pri vsebini imajo proste roke. Tako mladi vodijo delo na projektih Erasmus+ in ESE. Aktivno sodelujejo pri izvedbi projektov, tudi pri projektu Centra za družine Sožitje, kjer izvajajo delavnice o odnosih v družini (pozitivno starševstvo) ter samooskrbo.

Mlade vključujejo v sodelovanje  pri oblikovanju odločitev glede izvedbe projektov in skozi tako sodelovanje v mladih razvijajo občutek pomembnosti, kar pozitivno vpliva na njegov odnos do sebe kot sposobnega in aktivnega soustvarjalca, hkrati pa na ta način preprečujejo socialno izključenost mladih jih okrepijo na področju aktivnega državljanstva. Z aktivnostmi v obliki delavnic, predavanj in neformalnega druženja, ki jih izvajajo v MC Prlekije, si mladi krepijo občutek odgovornosti za odločitve ter jih motivirajo za nadaljnje prispevanje k razvoju družbe. Odrasli mladim pomagajo, dajejo nasvete in jim služijo kot podpora, ki jo nujno potrebujejo. 

Hkrati mladim vedno omogočajo, da imajo besedo pri odločanju. Vedno se jim nudi polna podpora, saj se zavedajo, da participacija in pozitivna motivacija v mladih letih pomagata pri pravilnem odločanju tudi v kasnejšem življenju. S tem se prepreči njihovo odtujevanje ter tveganje za socialno izključenost.

V MC Prekije se trudijo, da so mladi vidni člen vseh projektov njihovega centra, kar jim bodo v bodoče še omogočali z namenom, da uveljavijo svoje ideje in zamisli. “Striktno se držimo načela, da »na mladih svet stoji«. Seveda pa pri nabiranju izkušenj potrebujejo pomoč in podporo, ki jo v Mladinskem centru Prlekije tudi vedno dobijo in tudi v bodoče jo bodo.”  zagotavljajo v MC Prlekije.

Vir in foto: Mladinski center Prlekije