Zdravje

Aktualne razmere in ukrepi v času epidemije

1. 4. 2021 avtor: Uredništvo

Danes se je začela 11-dnevna omejitev javnega življenja.  Pouk znova v osnovnih in srednjih šolah poteka na daljavo, svoja vrata so zaprle številne trgovine,  gibanje je omejeno na regije, na prostem pa so obvezne maske in  prepovedano je zbiranje ljudi.  Ponovno sproščanje naj bi sledilo po 11. aprilu.

POUK PONOVNO POTEKA NA DALJAVO

S 1. aprilom se je celoten izobraževalni proces, razen v šolah za učence s posebnimi potrebami, znova preselil na splet in poteka na daljavo. Zaprti so tudi vrtci, ki zagotavljajo le nujno varstvo za otroke staršev, zaposlenih v kritični infrastrukturi in nekaterih poklicih, pomembnih za delovanje države in družbe.

OMEJITEV GIBANJA NA REGIJE

Omejitev gibanja v nočnem času po vsej državi še vedno velja med 22. in 5. uro. Zbiranje ljudi je dovoljeno le za ožje družinske člane ali člane skupnega gospodinjstva. Prepovedani so vse prireditve, shodi, slavja in praznovanja.

Prehajanje med statističnimi regijami je dovoljeno le z nekaterimi izjemami in sicer ob predložitvi negativnega izvida PCR-testa, dokazila o cepljenju ali prebolelosti covida-19.

Prečkanje meja regij bo za vse izjemoma dovoljeno na velikonočno nedeljo4. aprila, od 5. do 22. ure. Izjema bo veljala za tiste, ki bodo v druge regije odpravili zaradi obiska na zasebnih površinah. V tem primeru bo dovoljeno druženje največ šestih oseb iz največ dveh gospodinjstev. Med teh šest oseb ne štejejo mlajši od 15 let.

MASKE OBVEZNE TUDI NA PROSTEM

Nošenje zaščitnih mask je znova obvezno na vseh javnih prostorih, tudi na prostem. Kot zaprt javni kraj oziroma prostor se štejejo tudi vse oblike javnega potniškega prometa. Maske so obvezne tudi v osebnih avtomobilih, če je v njem več ljudi, ki niso iz istega gospodinjstva.

Vir: Ministrstvo za zdravje in Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport