Angažiraj se / Kultura

Ali lahko javno predvajamo filme v mladinskih centrih?

28. 3. 2019 avtor: Uredništvo

Mladinski postaji Moste  so se srečali s tem problemom, ko so želeli predvajati športni film, ki so mu nato raje odpovedali, da si ne bi nakopali kazni.

Z iskanjem informacij so začeli na SAZASu, kjer so jim povedali, da lahko mesec po projekciji sporočijo, kaj so predvajali, plačajo nekaj evrov in tako uredijo avtorske pravice. Za dodatna vprašanja so jih prijazno usmerili na Tržni inšpektorat RS. Njihovo vprašanje so iz inšpektorata preusmerili na Urad za intelektualno lastnino RS. Od tam so jim odgovorili, da se je v taki primerih potrebno obrniti na nosilca avtorskih pravic in pridobiti dovoljenje za javno prikazovanje.   

V Mladinski postaji Moste so mnenja, da bi lahko bila v primeru mladinskih centrov narejena izjema, kot jo Zakon o avtorski in sorodnih pravicah (ZASP) dovoljuje za izvajanje pouka. Kot pri pouku, tudi projekcije filmov v mladinskih centrih služijo izključno izobraževalno-zabavnemu namenu ter niso pridobitne narave. Lahko pa film predvajate v krogu svojih znancev in prijateljev in se tako izognete vsem preprekam!

Vir in foto: Mladinska postaja Moste