Izobraževanje / Neformalno izobraževanje

ASEF Mladi umi: Uporaba računalniških simulacij v medicini

17. 11. 2022 avtor: Inštitut ASEF

V sredo, 9. novembra, je  Ameriško-slovenska izobraževalna fundacija (ASEF) v sodelovanju s Študentskim svetom Fakultete za strojništvo v Mariboru organizirala novembrsko poljudnoznanstveno predavanje v sklopu cikla predavanj ASEF mladi umi. 

Tokrat je predaval Žiga Donik, štipendist ASEF generacije 2022 in mladi raziskovalec na Fakulteti za strojništvo Univerze v Mariboru. 

V predavanju je Žiga najprej predstavil splošno uporabnost računalniških simulacij v praksi ter se kasneje osredotočil na uporabo računalniških simulacij v medicini, povezano z žilno kirurgijo in žilnimi opornicami. Predavanje je obogatil s številnimi dinamičnimi slikovnimi prikazi in prikazom pripomočkov iz prakse. 

Žiga  je predavanje zaključil s predstavitvijo svoje izkušnje v okviru raziskovalnega obiska, ki ga je izvedel na Univerzi v Chicagu v Združenih državah Amerike v sodelovanju z mentorjem ASEF, dr. Luko Počivavškom

Več o njegovem raziskovalnem obisku si lahko preberete tukaj.

Na dogodku je zbrane uvodoma pozdravila predsednica Študentskega sveta Fakultete za strojništvo Univerze v Mariboru, Andreja Kumer,  celoten dogodek pa je povezoval Vid Keršič, štipendist ASEF generacije 2021. 

ASEF Mladi umi

ASEF Mladi umi je serija predavanj, v okviru katerih mladi predstavijo svoj raziskovalni obisk in pridobljene izkušnje skozi štipendijski program ASEF na dostopen in razumljiv način. V projektu se ASEF povezuje z organizacijami iz krajev, od koder prihajajo predavatelji, da bi spodbudili vključevanje mladih izobražencev v lokalno slovensko okolje.


Projekt širjenja rezultatov raziskovalnega dela mladih na različnih lokacijah po Sloveniji po izvedenem raziskovalnem obisku ASEF v tujini podpirata Urad RS za mladino in Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.