Mladinsko delo / Šport

Balkansko planinsko orientacijsko tekmovanje 2022

16. 11. 2022 avtor: Planinska zveza Slovenije

Balkansko planinsko orientacijsko tekmovanje 2022 je po 6 letih zopet potekalo na Pokljuki v organizaciji MK PZS. Od 30. septembra do 2. oktobra 2022 se je iz 6 različnih držav v orientacijskem znanju preizkusilo 31 ekip. Vikend je potekal v prijetno tekmovalnem, spoznavno družabnem vzdušju.

Tekmovanja se je udeležilo 31 ekip iz 6 držav: Bosne in Hercegovine, Črne gore, Hrvaške, Srbije, Severne Makedonije in seveda Slovenije. Slednje so si mesto na tem tekmovanju priborile na Slovenskem planinskem orientacijskem tekmovanju 2022 (SPOT 2022), ki je potekal 21. in 22. maja 2022 v organizaciji društev Savinjske planinske orientacijske lige in Mladinske komisije PZS.

Balkansko tekmovanje poteka po določenih pravilih, ki so bila postavljena na skupnem sestanku predstavnikov držav. Za razliko od SPOT-a, sta tu organizirani dve tekmi za vse starostne kategorije. Za najmlajše in najstarejše kategorije to pomeni ena tekma več kot sicer (dodana je nočna tekma), za ostale starostne skupine pa ena manj (namesto dveh dnevnih je izvedena le ena). Tudi samih starostnih kategorij je na IMOC-u manj:

Tekmovanje je potekalo tri dni. Petek, 30. september 2022 je bil namenjen prihodu tekmovalcev na prizorišče, razporejanje po vseh treh nastanitvenih objektih, večerji, uvodnemu pozdravu in sestanku predstavnikov držav oz. delegatov in nočni tekmi.

Za nočno tekmo je bilo napovedano deževno vreme. Kar pomeni, da so morale ekipe poleg osnovne opreme imeti pri sebi še zaščitno opremo za dež. Slovenski tekmovalci so tega že vajeni, saj je na SPOT-ih v preteklih letih velikokrat deževalo. Tudi ekipe iz ostalih držav so vreme stoično prenesle in se pogumno podale na samo progo. Po prihodu iz nočne tekme so si udeleženci lahko vzeli čas, da so se družili, se razpakirali (če tega še niso storili), počivali, nekateri pa so predvsem čakali na rezultate.

Štart posameznih ekip na dnevni tekmi je potekal na tri minute. Nedolgo za tem, ko so zadnje ekipe štartale, so se tiste najhitrejše iz mlajših kategorij že začele počasi vračati nazaj v cilj. To pomeni, da so morali organizatorji dobro premisliti, kako bomo ekipe časovno razporedili na štartno listo, da ne bi počasnejših ekip razporedili na konec. Nekaj informacij so lahko razbrali iz rezultatov nočne tekme, slovenske ekipe pa so dobro poznali že iz predhodnih tekmovanj.

Vse ekipe so imele na terenu tudi živo točko. V letošnjem letu so ekipe pokazale znanje in vozlanja vozlov. Najtežja kategorija (Seniors) imajo po pravilih še eno dodatno živo točko, ki je ostale kategorije nimajo in je tudi na slovenskih orientacijskih tekmovanjih ne izvajajo. To je točka, kjer se ekipa razdeli na tri dele in vsak član ekipe (ali par) dobi novo karto, na kateri je vrisanih nekaj točk, ki jih ni na glavni karti (to dobijo na začetku proge). Vsak posameznik oz. par mora najti te točke in potem se na zadnji točki začasnega zemljevida zopet zberejo v eno ekipo. Tudi na tej točki čaka najmanj en član organizacije. Za preventivo, da se je ekipa res zbrala. Drugi večer je potekal v dosti bolj sproščenem in razigranem vzdušju, saj tekmovalci niso imeli več obveznosti.

Zadnji dan je bil namenjen pakiranju, pospravljanju, še zadnjemu sestanku delegatov oz. predstavnikov držav za kratko analizo ter slovesni podelitvi priznanj in medalj. Podelitev je vodil Martin Šolar, predsednik BMU (Združenje planinskih organizacij Balkana).

Udeleženci Balkanskega planinskega orientacijskega tekmovanja 2022
Rezultati tekmovanja

Vmesni in celotni rezultati, testi z rešitvami, naloge iz vrisovanja z razlago, karte, vabilo in gradivo je objavljeno na spletni strani PD Žalec.

V skupnem seštevku vseh držav je Slovenija zasedla drugo mesto, posamezne ekipe, pa so večkrat osvojile tudi prvo.

PIONEERS: 2. mesto: OŠ Petrovče – Haribo, 3. mesto: PD Polzela – Sokoli, 5. mesto: PD Gornja Radgona – Prežvekani čigumiji

JUNIORS: 1. mesto: PD Poljčane – Poljčane C

SENIORS: 1. mesto: PD Polzela – Voluharji, 2. mesto: PD Ruše – Joleji, 3. mesto: PD Poljčane – Poljčane 7, 6. mesto: PD Borovnica  – Pingo, 7. mesto: PD Zabukovica – Ta zamudniki

VETERANS: 1. mesto: PD Poljčane 1825, 8. mesto: SPOT2022 Savinjska

Več informacij in fotografij, si lahko ogledate na povezavi.

Vir: Mladinska komisija Planinske zveze Slovenija

Foto: arhiv Mladinske komisje PZS