Šport / Zabava in prosti čas

Balkansko tekmovanje v planinski orientaciji

6. 10. 2023 avtor: Planinska zveza Slovenije
mladi planinci

Po lanskem uspešno izvedenem tekmovanju na Pokljuki je tradicionalno tekmovanje v orientacijski orientaciji tokrat potekalo v Zlatiboru v Srbiji v organizaciji Planinske zveze Srbije.

Tekmovanje vključuje nočno in dnevno tekmo, ter reševanje testov iz področja planinstva. Predvsem pa je pomembno druženje različnih generacij ter narodnosti. Tekmovanje iz leta v leto spleta nova prijateljstva.

Slovenska reprezentanca je letos štela kar 47 tekmovalcev v enajstih ekipah, kar je bilo največ med vsemi reprezentancami. Nastopile so še reprezentance Srbije, Hrvaške, Črne Gore in Severne Makedonije.

Tekmovalo se je v štirih različnih starostnih skupinah; Pionirji (do 15 let), Juniorji (do 18 let), Seniorji (nad 18 let), ter Veterani (nad 45 let). Med pionirji Slovenija na žalost ni imela svojega predstavnika.

Ekipa iz Poljčan je v kategoriji Juniorji dosegla 3. mesto. Med najstarejšimi so pa Climberji iz Šoštanja osvojili 2. mesto. V skupnem seštevku reprezentanc je Slovenija osvojila 2. mesto za domačini iz Srbije.

mladi planinci
Ekipa Poljčane C, ki je v kategoriji Juniorji dosegla 3. mesto

Bilo je super. Proge so bile lahke. Srbi so na domačem terenu izkazali dominanco in bili na vseh tekmah občutno boljši. Dali smo vse od sebe, imeli smo 2 zelo dobri tekmi, ampak bili so za kanjček boljši, kar se je na koncu poznalo pri rezultatih, ampak zadovoljni smo s tretjim mestom.

izjava članov ekipe po podelitvi

Tekmovanje bo naslednje leto potekalo v Severni Makedoniji in tekmovalci se že veselijo. Do takrat pa bodo tekmovali v regijskih in državnem planinskem orientacijskem tekmovanju.

Več o tekmovanju si lahko preberete na naši spletni strani.