Kmetijstvo

Bližajo se Državne kmečke igre 2024

2. 7. 2024 avtor: Uredništvo
podeželska mladina

Tradicionalno se konec tedna pri Zvezi slovenske podeželske mladine (ZSPM) in Društvu podeželske mladine Šentjur obetajo že 38. državne in 16. mednarodne kmečke igre, ki bodo letos potekale to soboto, 6. julija 2024, v Celjski regiji, v Hotunju pri Ponikvi ob železnici s pričetkom ob 10. uri, pričakuje pa se pester in zanimiv program, ki bo privabil mlade podeželane in druge obiskovalce iz vse Slovenije in tujine.

Državne kmečke igre veljajo za največji dogodek podeželske mladine, ki ga vsako leto organizira ZSPM skupaj z društvom, ki je v predhodnem letu osvojil laskavi naziv državnega prvaka. Tekmovalna ekipa je sestavljena iz šestih tekmovalcev, ki tekmujejo v petih igrah: dveh tradicionalnih igrah – košnja in grabljenje, dveh vnaprej znanih zabavnih igrah, ter igri presenečenja.

Kmečke igre so vsakoleten družaben dogodek, ki povezuje društva podeželskih mladin in ostala iz cele Slovenije. Namen prireditve je spoznavanje, druženje in zabava ob ohranjanju tradicionalnih kmečkih opravil – ravno temu so namenjeni vsakoletni igri košnja in grabljenje. Prireditev izvajajo mladi podeželani (prostovoljci) iz lokalnih društev skupaj z ekipo Zveze slovenske podeželske mladine.

Program:

Petek, 5. julij 2024: Okrogla miza

Dogodki se bodo začeli že v petek, 5. julija ob 19. uri v Slomškovi hiši v Unišah, kjer bo potekala okrogla miza na temo: “Kdo bo v prihodnje kmetoval na državnih kmetijskih zemljiščih?“. Razprava bo odlična priložnost za izmenjavo mnenj, pričakovanj in upov o prihodnosti slovenskega kmetijstva.

Sobota, 6. julij 2024: Državne kmečke igre

Sobota bo namenjena osrednjemu delu dogodka – državnim kmečkim igram, ki se bodo začele z registracijo ekip ob 10. uri. Sledi uradna otvoritev ob 11. uri in povorka ob 11.40. Tekmovalni del se bo začel ob 12. uri s tradicionalno košnjo, nato pa bo ob 13. uri na vrsti grabljenje. Ob 14. uri bo potekala demonstracija kmetijske opreme (SIP, BETEC, INTEREXPORT), ob 15.30 pa bodo ekipe preizkusile svoje spretnosti v različnih igrah.

Dan se bo zaključil z zabavo ob 19. uri, kjer bodo za glasbo poskrbeli ansambel Mladi Gamsi in JUHU. Vsako leto močno pričakovana razglasitev rezultatov bo ob 21.20.

Eden izmed glavnih namenov izvajanja iger je ohranjanje in spoznavanje običajev ter tradicije prek druženja in izobraževanja mladih s podeželja, kar člani prepoznavajo kot eno izmed prioritetnih področij delovanja podeželske mladine.

Zveza slovenske podeželske mladine lepo vabi na igre vse mlade, da si ogledajo dogodek, na katerega so tako ponosni, zatorej vabljeni!

Vir: Zveza slovenske podeželske mladine