Aktivno državljanstvo / Angažiraj se

50 let radia Študent ali 50 let študentskega aktivizma

26. 3. 2019 avtor: Uredništvo

Radio Študent, prvi elektronski medij na območju nekdanje Jugoslavije, ki je deloval zunaj sistema Jugoslovanske radiotelevizije, letos obeležuje 50 let neprekinjenega oddajanja. Ob tem dogodku se bo v prestolnici in drugih krajih v Sloveniji odvijal pester glasbeni program pri čemer bodo glavna koncertna žarišča v kranjski Layerjevi hiši in Zavodu SplohStolp 3 v MariboruMladinski informativni in kulturni klub Murska SobotaMladinski kulturni klub Bele krajine v ČrnomljuKlub Metulj v Bistrici ob Sotli, festival In memoriam Peter Hafner v Škofji Lokimladinski klub Nade Žagar v Ilirski Bistrici in ljubljanske Križanke, kjer se bosta praznovanju pridružila še festivala Druga godba in Jazz festival Ljubljana.

V sklopu praznovanj bo potekal tudi založniški festival Tresk, ki se bo odvijal na različnih lokacijah po Ljubljani 12. in 13. aprila. Ta je letos zaznamovan mednarodno in bo poleg domačih založb in izvajalcev vključeval tudi deset založb iz tujine, ki bodo predstavljale mednarodne izvajalce.

Poleg obširnega glasbenega programa in sejmišča, ki bo letos na trgu pred Kinom Šiška, bodo čez dan potekale delavnice in okrogle mize. Glavni dogodek, ki bo počastil njegov jubilej, pa se bo odvijal 9. maja v Križankah, kjer bo med drugim nastopila znana glasbena skupina Laibach.

Radio Študent, nastal kot posledica vseevropskih študentskih gibanj iz leta 1968, je z oddajanjem začel 9. maja 1969 v kleti Doma VIII v študentskem naselju v Rožni dolini, ko ga je ustanovila Zveza skupnosti študentov Slovenije.

Središče tedanjih družbenih gibanj v Sloveniji je bila ljubljanska Filozofska fakulteta, kjer se je razširjala zunajparlamentarna opozicija t. i. nove levice, podobni demokratični procesi pa so potekali tudi v študentskem naselju. Poleg kritičnega pogleda na družbeni red, je radio Študent s predvajanjem progresivne glasbe zaznamoval tudi glasbeno sceno. Samostojna in neodvisna založba Radia Študent ZARŠ, predstavlja platformo za mlade in še neuveljavljene izvajalce, pa tudi nekatere izkušene glasbene skupine, da izvedejo snemanja v produkcijskem studiu Radia Študent in nastopijo v širši javnosti pod blagovno znamko ter promocijsko in medijsko podporo Radia Študent.

Poleg radijskega oddajanja politično-informativnega, kulturno-izobraževalnega in zabavnega programa, Radio Študent vsako leto organizira dva večja glasbena dogodka. Klubski Maraton, koncertno turnejo za mlade in neuveljavljene izvajalce po vsej Sloveniji ter dvodnevni festival glasbe in založništva Tresk. V okviru Radija Študent od leta 2011 deluje tudi odprta radijska raziskovalna platforma RADAR, ki skozi produkcijsko in komunikacijsko infrastrukturo Radia Študent podpira alternativne in inovativne uporabe radijskega medija v umetniške oziroma širše družbeno in medijsko kritične namene.

Radio Študent oddaja na frekvenci FM 89,3.