Zdravje

Dan za spremembe – 10. april 2021

9. 4. 2021 avtor: Uredništvo

PREMAGAJMO OSAMLJENOST

10. aprila 2021 se bo pričela vseslovenska prostovoljska akcija, ki je nastala z namenom spodbujanja državljanov k aktivnemu odzivu na potrebe svoje skupnosti in ustvarjanju priložnosti, da se čisto vsak lahko preizkusi v vlogi prostovoljke ali prostovoljca. V organizaciji Slovenske filantropije bo že dvanajsto leto zapored povezala številne akterje po celi Sloveniji, letos še posebej z namenom prostovoljskega prispevka k premagovanju osamljenosti. Zaradi ukrepov bodo akcije delno potekale na spletu, številne aktivnosti v živo pa bodo organizacije izvajale vse do konca meseca aprila.

Letos bo širom Slovenije organiziranih 201 prostovoljskih aktivnosti, katerih rdeča nit bo naslavljanje osamljenosti z namenom krepitve vezi med posamezniki, organizacijami, skupnostmi in nenazadnje v celotni družbi. Prav tako ne smemo pozabiti, da je prostovoljstvo pomembna oblika aktivacije, ki zmanjšuje osamljenost in vrača smisel tako prostovoljcu kot prejemniku prostovoljske pomoči.

Aktivnosti bodo potekale v več kot 100 krajih. Med organizatorji so društva, vrtci, šole, krajevne skupnosti, občine, javni zavodi in posamezniki. Po vsej državi bo aktivnih več kot 350 organizacij in 10.000 prostovoljcev.

V preteklih enajstih letih je s številnimi akcijami, izvedenimi v okviru Dneva za spremembe, že več kot 120.000 posameznikov spreminjalo zanemarjena igrišča v barvita mesta druženja, osamljene vsakdane v pomladni živžav, stari robi so namenjali novo rabo, z izmenjavo oblačil in predmetov pomagali šolskim skladom, širili spoštovanje in spodbujali sodelovanje ter prispevali k trajnostnim razvojnim ciljem in odpravi različnih oblik diskriminacije.

Direktorica Slovenske filantropije Tereza Novak je pred pričetkom aktivnosti povedala: »Povezanost, pripadnost in družbena vloga so podstati kakovostnega bivanja. Raziskave že več let kažejo na problem sodobnega načina življenja, ki postaja vedno večji – imenuje se osamljenost. Pojavlja se v skoraj vseh življenjskih obdobjih. V zadnjem letu je zaradi epidemije postal še dodatno obremenjujoč za marsikoga med nami. Z letošnjim Dnevom za spremembe prostovoljke in prostovoljci stopamo osamljenosti na pot. Imamo moč, četudi v izrednih razmerah, en dan spremeniti v doživetje za spomin.«

Več infrmacij lahko preberete na njihovi spletni strani

Vir: Slovenska filantropija