Organizacije za mlade

Deset let Mladinskega centra Zagorje ob Savi

4. 1. 2021 avtor: Mladinski center Zagorje ob Savi

Deset let je že? Neverjetno!

Pred dobrimi 10 leti sem bila “študentka, ki bluzi” in to vlogo sem jemala zelo resno. Večino svojega časa sem takrat preživela na 3 načine: doma razmišljala o prihajajoči žurki; bila na žurkah; zmačkana v postelji razmišljala o včerajšnji žurki. Pod pretvezo, da mi je to ful kul in da ne bi nič spremenila.

“Ej tamala, dej prid z mano kdaj, mladinsk centr odpiramo” mi je nekega dne rekel starejši brat in v zraku sem čutila neizgovorjeno nadaljevanje stavka z “doma itak nč ne delaš”. Ali je to mislil ali ne, to je bila resnica, ki sem se jo globoko v sebi zavedala. “Okeeej” sem zajamrala in zavila z očmi, kot da njemu delam uslugo. Ko sva prišla v tisto staro stavbo proletarca, sem si želela le nazaj domov, v mojo varno dolgočasno sobo… “zdaj si tu, Urška, nimaš kej” sem si rekla in se prepustila. Prepustila sem se življenju, ki je zadnjih 10 let bilo tako intenzivno, da bom to težko ubesedila.

Tisti prvi obisk mladinskega centra oz. “grozne stavbe, ki bo enkrat postala MC”, je bil odločilen moment v mojem življenju, ki ga bom opevala dokler bom živa. Pri rosnih 20ih sem že skoraj obupala nad sanjami o svetu, kjer ni vojn in nasilja, kjer lahko svobodno raziskujemo naravo, se učimo konstantno in večinoma skozi prakso, kjer si dovolimo biti ranljivi in kjer smo varni, kjer vsak lahko počne, kar ga veseli in kjer ne manjka solidarnosti – vse to sem sanjala. Na moje presenečenje sem vse to našla v svetu mladinskega dela.

Mladinski center je zame življenjsko igrišče. V njem sem odkrivala kdo sem, kaj me zanima in v čem sem dobra – zraven pa spoznavala nove ljudi, pridobivala nove veščine in s prostovoljnim delom aktivno delovala v družbi. Kmalu sem ugotovila, da tudi jaz želim takšno igrišče predstaviti drugim mladim in tako sem začela fokus usmerjati v samo mladinsko delo.

V 10ih letih Mladinskega centra Zagorje sem doživela in videla ogromno uspešnih zgodb, zato globoko cenim delo z ljudmi (predvsem delo z mladimi) in delo mladinskih centrov/organizacij. Moj moto pri delu je: bodi oseba, ki si jo potreboval_a, ko si ti bil_a mlad_a. ️

Za nas bo 2020 pomembno leto, ne samo zaradi praznovanja 10.obletnice ampak vseh zmag, ki jih z mladimi dosegamo. Letos smo dobili tudi novo fasado in ogrevanje, pa svež hodnik in novo stensko poslikavo, dobili smo nekaj večjih projektov (tudi mednarodno strateško partnerstvo), novo zaposlitev ter ogromno znanja in veščin s področja mladinskega dela na spletu ter digitalnega mladinskega dela.

Kaj vse pa smo dosegli v 10 letih? Veliko več, kot smo sploh lahko pričakovali. Zato iskrena HVALA vsem, ki kakorkoli prispevate k naši zgodbi.” je ob desetem jubileju zapisala Urška Pavlovčič.

Kako pa se mladi počutijo pri nas in kaj si mislijo o Mladinskem centru Zagorje pa si poglejte v videu:

https://youtube.com/watch?v=https%3A

Vir: Mladinski center Zagorje ob Savi