EU zadeve / Info točka

Dvajset let evra

7. 1. 2019 avtor: Uredništvo

Skupna evropska valuta, evro, je 1. januarja 2019 dopolnila 20 let. Na ta dan je leta 1999 enajst držav članic EU uvedlo skupno valuto, ki so jo poimenovali evro, in skupno denarno politiko pod nadzorom Evropske centralne banke. Slovenija je evro prevzela 1. januarja 2007.

Čeprav evro šteje šele 20 let, pa je danes prisoten že v 19 državah članicah in je valuta 340 milijonom Evropejcev. Je druga najpomembnejša in najbolj uporabljana mednarodna valuta na svetu, pri čemer okoli 60 držav po svetu evro bodisi uporablja bodisi nanj veže svojo valuto. 

Raziskava Eurobarometer je pokazala, da je enotna valuta po mnenju večine (74%) vprašanih v celotnem evrskem območju, v korist vsem Evropejcem in Evropejkam, kar kaže na visoko raven javne podpore evru. Uvedba evra je bil pomemben mejnik na poti zagotavljanja stabilnosti in blaginje v Evropi in je evropskim gospodinjstvom, podjetjem in vladam je prinesla oprijemljive koristi: stabilne cene, nižje transakcijske stroške, preglednejše in bolj konkurenčne trge ter okrepljeno trgovino. Omogoča lažje potovanje in prebivanje v tujini ter ščiti prihranke.

Evro po mnenju Evropejk in Evropejcev predstavlja tudi enega od glavnih simbolov Evropske unije, ki so ga v raziskavi uvrstili na drugo mesto za “svobodo”.

Več