Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 07 Apr. 2020

Ideje za #ostanidoma

Ker vemo, kaj pomeni #ostanidoma, na tem mestu zbiramo ideje za poučne, zabavne, domiselne, ali pa samo ideje, ki vam lahko popestrijo čas, ko je gibanje zunaj omejeno. Idej je res veliko, vsak dan sproti pa prihajajo nove in nove vsebine, zato bomo seznam sproti obnavljali torej vabljeni k spremljanju vsak dan. 

In ne pozabite: pomembno je, da upoštevamo ukrepe in se, kljub temu, da imamo veliko časa, ne družimo, ampak ostanemo doma in ta čas namenimo stvarem, s katerimi smo že nekaj časa odlašali ali pa se naučimo kaj novega.

Vse organizacije pa vabimo, da nam informacije o svojih spletnih dogodkih pošljete na naslov info@mlad.si, sproti jih bomo objavljali v tej rubriki.

Obišči mladinski center na spletu

Vsi mladinski centri po sloveniji so zaprli svoja vrata, kar pa ne pomeni, da nič ne delajo. Nasprotno! Veliko njih ponuja različne vsebine preko svojih družbenih in ostalih digitalnih kanalov. Digitalno mladinsko delo na enem mestu -  vstopite tukaj:

Napovednik spletnih dogodkov mladinskih organizacij najdeš tukaj.

Nauči se nekaj novega

Informiraj se

 • STA za vse prost dostop do novic STA za splošno javnost -  vsem uporabnikom in uporabnicam je omogočila brezplačen in neomejen dostop do novic STA. Dostop je mogoč preko mobilne aplikacije STA-M.
 • Delo - Pri medijski hiši Delo so za boljšo obveščenost ljudi odklenili vse članke povezane s koronavirusom.
 • Coronavirus Watch je prva slovenska aplikacija znotraj novega prvega Mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco pod pokroviteljstvom Unesca (IRCAI), kjer so vzpostavili orodje, ki v realnem času sledi objavam o virusu, posodablja pa tudi podatke o širjenju virusa po svetu.

Preberi

 • Biblos - izposoja knjig 
 • Digitalna knjižnica Slovenije - dLib ponuja zbirko digitaliziranega in e-gradiva, v veliki meri je prosto dostopno, najdeš p alahko raznovrstne digitalne vsebine s področja znanosti, umetnosti in kulture; od starih časopisov, knjig, razglednic, vedut in zemljevidov, pa do sodobnih strokovnih in znanstvenih člankov ter publikacij. 
 • www.e-emka.si ponuja izbor 50 brezplačnih elektronskih knjig za vse generacije in za različne okuse.
 • Audiobook je spletna aplikacija, kjer lahko dostopaš do brezplačnih avdio knjig. 
 • Založniška hiša Adria Media Ljubljana, ki izdaja revije Avto magazin, Elle, Cosmopolitan, Sensa in Story, ponuja enomesečni brezplačni dostop do omenjenih revij.
 • 200 knjig o umetnosti in umetnikih - Guggenheimov muzej je na spletu omogočil brezplačni dostop do več kot  200 knjig o umetnosti in umetnikih.

Poslušaj - koncerti in podacasti

Obišči  galerijo ali muzej

Oglej si gledališko predstavo - brezplačni spletni ogledi posnetkov predstav

Prijavi se na natečaj

Oglej si dober film ali serijo

Naredi sam

 • Naredi svojo zaščitno masko - navodila najdeš tukaj. Opozorilo: doma narejena maska ne more nadomestiti mask, ki so atestirane, lahko pa vsaj delno zaščiti pred okužbo. Pred izdelavo si nujno preberi ta prispevek.
 • Mladinsko središče Vič priporoča mladim, da si doma sami zašijete masko. Na njihovi Facebook strani so navedene mere in postopek šivanja, ki je enostaven. Pri izbiri blaga uporabite svojo kreativnost! 
 • Nekaj idej za naredi sam ponujajo strani, ki jih naštevamo, jih je pa veliko ostalih na spletu: Vse lahko naredite sami, Craftgawker, Instructable.com, Doityourself.com.
 • Ropotarnica je nova podstran tabornikov, kjer vsak dan objavljajo nove taborniško obarvane podvige za otroke in mlade ter ideje, kaj lahko počnejo.
 • Hiša eksperimentov - izvajanje eksperimentov na daljavo, posnetki zanimivih in poučnih predavanj itd.

Razno

 • Kulturno-umetnostna vzgoja od doma - Kulturni bazar ponuja seznam spletnih aktivnosti za otroke, mlade pa tudi odrasle - najdete jih tukaj.
 • Obišči spletno delavnico "Moja revolucija: 2020" Društvo Focus ti ponuja možnost, da svoje mnenje o trenutnih aktualnih družbenih in okoljskih izzivih deliš s sovrstniki in sovrstnicami. Pridruži se online delavnici "Moja revolucija: 2020", potekala bo 31.3. od 16.00 naprej, najprej pa se prijavi na tej povezavi do ponedeljka, 30.3. zvečer. Po prijavi boš prejel_a vse info glede online srečanja. Zainteresirani_e udeleženci_ke delavnice se boste lahko udeležili mednarodnih srečanj v Krakovu in na Dunaju, kjer boste spoznali druge mlade iz Avstrije, Poljske in Italije. Udeležba na delavnici in srečanjih v tujini (vključno z nastanitvijo in potnimi stroški) je krita s strani projekta My revolution (financiran s strani EU). Več informacij boste dobili na delavnici v torek. Vstopi tukaj.
 • Forum Kanantenija.si Forum, ki je namenjen komunikaciji, organizaciji, izmenjavi mnenj, idej, člankov in vsebin, povezanih z izbruhom novega koronavirusa, in posledicami, ki jih ima kriza za našo družbo. "Nismo za lažne novice, smo pa za novice. Nismo za bedne fore, smo pa za hude meme. Nismo za moraliziranje, smo pa za dobre nasvete. Nismo za paniko, za dolgčas pa tudi ne. Kakor koli obrnemo, svet je potreboval eno resno pavzo. Vzemimo krizo kot priložnost za krepitev solidarnosti. Ko mine, bo svet zagotovo drugačen. Pridruži se nam v Karanteniji!" Vstopiš tukaj.
Vir: uredništvo mlad.si
Foto: pixabay

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

50027

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino