Okolje in trajnost

Kaj prinaša zelena in digitalna prihodnost mladim?

6. 12. 2021 avtor: Uredništvo

Za Slovenijo je značilna velika spremenljivost vremenskih in podnebnih razmer, česar posledica je povečano število ekstremnih vremenskih dogodkov. Ti vplivajo na proizvodnjo hrane, povzročajo hudourniške poplave in plazove ter s tem škodo na objektih, v skrajnih primerih pa ogrožajo tudi človeška življenja. Predstavljajo vse večjo grožnjo tako za okolje kot socialni in gospodarski razvoj ter zahtevajo hitro ukrepanje.

Prehod na podnebno nevtralno družbo je izziv in obenem tudi priložnost za ustvarjanje boljše prihodnosti za vse. Gre za ljudi in njihova vsakdanja življenja: kako proizvajamo, trošimo, se gibljemo, grejemo ali hladimo naše stavbe, delamo in živimo skupaj. Poleg vladnih politik in predpisov imajo pomembno vlogo tudi državljani, skupnosti in organizacije iz vseh sektorjev naše družbe in gospodarstva. COVID-19 je povzročil spremembe na veliko področjih hitreje, kot smo pričakovali. Kakšne rešitve prinašata zeleni in digitalen prehod za doseganje cilja podnebne nevtralnosti Evrope do leta 2050 in kako bo le ta vplival na življenja mladih?

EUROPE DIRECT Podravje (Zavod PIP) organizira hibridno razpravo v lokalnem okolju, ki bo potekala med mladimi in:

– Nives Felić, mladinsko delavko Zavoda Nefiks;

– Gaja Brecelj, direktorico Umanotere in slovensko #EUClimatePact ambasadorko;

– Irena Joveva – slovensko poslanko v Evropskem parlamentu.

V razpravi bomo izpostavili stanje v RS na področju podnebnih sprememb, vpliv pandemije na okolje, izhod iz krize covid-19 s pomočjo digitalnega in zelenega prehoda, ukrepe EU in nacionalnega načrta za okrevanje in nenazadnje kaj vse navedeno prinaša za prihodnost mladih Evropejcev.

KDAJ? V ponedeljek 6. decembra 2021 s pričetkom ob 11.00 uri (predvidoma 90 minut).

EUROPE DIRECT Podravje je osrednja informacijska služba za vsa splošna vprašanja v z vezi z EU, ki ponuja hitre odgovore, in zagotavlja najboljše vire informacij, nasvete, kontaktne podatke in daje informacije o pravicah in možnostih državljanov EU ter jim je na voljo v lokalnem okolju. Zagotavlja gradiva in prireja raznorazne dogodke.

Nenazadnje pa je tudi kontna točka za Konferenco o prihodnosti Evrope. Platforma, ki je dostopna na povezavi je vozlišče konference o prihodnosti Evrope. Nudi vam priložnost, da se oglasite in poveste, v kakšni Evropi želite živeti, da sooblikujete našo prihodnost.