Zabava in prosti čas

Kam in kako letos na počitnice?

18. 6. 2020 avtor: Uredništvo

Še malo in šole bo konec! In kam se da letos potovati, kaj obiskati? Festivalov v količini in obliki, kot smo jih poznali do letos, najbrž to poletje ne bo, vseeno pa ni vse tako črno. Na voljo je toliko aktivnosti in destinacij, tudi po Sloveniji, da sigurno ne bo dolgčas. Pogledali smo nekaj možnosti in kako jih izkoristili v letošnjem poletju, kljub situaciji, ki jo narekuje prisotnost covid-19.

Potovanja v tujino

Odkrivati svet in lastna obzorja je nekaj najlepšega, kar lahko izkoristimo v poletnem času. vendar, kam, kako in na kašen način je letos še večje vprašanje kot v preteklih načrtih za poletje. Mojca Mavec, svetovna popotnica in televizijka (vidite jo lahko v dokumentarni seriji Čez planke o ljudeh in krajih sveta) priznava, da bodo v letošnjem letu potovanja spremljala številne omejitve, v samem začetku že omejitev vstopa v določene države, glede na to, od kod prihajamo: “Nekatere države, kot na primer Ciper, ne bodo dovolile vstopa iz držav z visokim številom okuženih, denimo Velike Britanije ali Rusije. ZDA so pravkar prepovedale vstop Brazilcem. Tu lahko pričakujemo še veliko nevšečnosti. Težava je tudi karantena, ki jo sicer znotraj EU ukinjajo,” navaja. Kakšno pa je stanje pri možnosti letalskih prevozov? Mojca je tudi tu mnenja, da posledice epidemije zagotovo najbolj občuti letalska industrija, kar se odraža tudi na stanje v prihodnje. “Tako pogosto in tako poceni, kot smo lahko leteli v zadnjih letih, v bližnji prihodnosti zagotovo ne bomo več. A ni vse tako črnogledo. Sploh, če bodo odkrili cepivo. Tudi sicer so to časi za resetiranje v turizmu, da bi stvari delovale bolje. Morda je to končno čas, da ob preoblikovanju letalske industrije razmišljamo o letalih z nižjim izpustom Co2? Sploh pa – turizem je najbolj pogosta oblika globalizacije. Ustvarja na milijone delovnih mest. Zagotovo ne ostanemo brez njega.” 

Re-open EU

Da bomo Evropejci lahko lažje načrtovali počitnice in potovanja to poletje in pozneje, je Evropska komisija vzpostavila spletno platformo, kjer bodo na voljo informacije v realnem času o stanju na mejah ter razpoložljivih prevoznih sredstvih in turističnih storitvah v državah članicah. Vključene bodo tudi praktične informacije držav članic o omejitvah potovanj, javnozdravstvenih in varnostnih ukrepih, na primer o omejevanju fizičnih stikov ali nošenju mask, ter druge koristne informacije o turistični ponudbi na ravni EU in držav članic. Vstopite lahko tukaj, na voljo bo tudi kot mobilna aplikacija.

Zakaj ne bi ostali kar doma in izkoristili brezplačne prenočitve?

Destinacije, stran od večjih središč in gneče, postajajo vse bolj aktualne, kar je velika priložnost za odkrivanje Slovenije. Ljudje bodo vse bolj iskali kraje blizu pristne narave, kjer se bodo počutili varno. K temu nas spodbuja tudi možnost koriščenja turističnih bonov, ki je dobroimetje v informacijskem sistemu Finančne uprave Republike Slovenije eDavki, ki ga ima vsaka oseba, ki je imela stalno prebivališče v Sloveniji na dan 13. 3. 2020, in ga lahko unovči pri ponudnikih turističnih storitev za nastanitve ali nastanitve z zajtrkom v Sloveniji. Polnoletnim omogoči koriščenje prenočišč pri domačih turističnih ponudnikih v višini 200 eur, vsakemu mladoletnemu državljanu pa bo pripadal bon v višini 50 eur. Če ga želimo koristiti, moramo pri rezervaciji nastanitve ponudniku povedali, da želimo plačati z bonom. Ob prihodu moramo s seboj imeti svoj identifikacijski dokument in izpolniti kratek obrazec, ki je na voljo pri ponudnikih nastavitve oz. receptorju, lahko pa ga najdemo tudi na spletni strani FURS. Koristimo ga lahko večkrat in pri različnih ponudnikih do skupne vrednosti 200 oz. 50 eur. Bon je prenosljiv med družinskimi člani. Vprašanja in odgovore glede koriščenja, prenosa in pregleda najdete tukaj in tukaj.

Kje lahko koristim bon?

Na spletni strani Z bonom po Sloveniji najdeš ponudnike, ki ponujajo nočitve, plačljive z boni. Vsekakor pa lahko tudi sam_a poiščeš želeno destinacijo in jih kontaktiraš. Izbor je resnično širok, saj lahko izbiraš med kampi, avtokampi, glampingi, hoteli, hostli in mladinskimi hostli, turističnimi kmetijami s prenočitvami, zasebnimi sobami, v planinskih domovih. Nekateri mladinski hoteli bodo ponujali še dodaten 5% popust ob neposredni rezervaciji po telefonu ali elektronski pošti ali preko spletne strani www.youth-hostels.si ter za rezervacije opravljene do vključno 30. junija 2020 za kateri koli termin do konca leta.

Mojca Mavec svetuje mladim, da izkoristijo letošnjo priložnost za raziskovanje Slovenije: “Turistične kmetije in glampingi so odlična izbira in obljubljajo aktivne počitnice na podeželju. Nekateri ponudniki se pri nas tudi povezujejo in bomo z bonom lahko obiskali več lokacij,” in dodaja, da nam poleg morja ponuja poletje veliko aktivnosti ob in na jezerih in rekah: “Slovenija ima tudi toliko jezer, možnosti kopanja v rekah. Bela Krajina, na primer, preverite reko Lahinjo: kot da ste sredi Amazonije” in dodaja, da je “veliko posebnih ponudb, ki jih velja prej preveriti in ne kot nekoč, samo bookirati preko spleta.

Nekaj koristnih povezav za lažje načrtovanje potovanja:

Kjerkoli že boste letos poleti in karkoli boste počeli pa še vedno velja, da je pri potovanjih v tujino ali znotraj Slovenije in pri vseh aktivnostih potrebno imeti v mislih, da nismo sami: še vedno nas spremlja virus po imenu Sars-Cov-2.

Vir: uredništvo mlad.si