Vključenost

Ko beseda ni samo beseda: Maribor nad problematiko sovražnih grafitov

22. 5. 2020 avtor: Uredništvo

Prostovoljci skupine Maribor skozi rožnata očala (MSRO) so se podali na mariborske ulice s preprostim namenom: iskali in fotografirali so grafite, ki vsebujejo sovražni govor — v prvi vrsti tiste, ki so namenjeni skupnostim LGBTQ+. V dobrih treh dneh so dokumentirali več kot 30 takšnih napisov in simbolov, nekaj fotografij pa so objavili na socialnih omrežjih in jih pospremili s kratkimi besedili.

Z akcijo ob Mednarodnem dnevu proti homofobiji, bifobiji, interfobiji in transfobiji so želeli opozoriti na porast sovražnega govora in njegovo vlogo pri nasilju in diskriminaciji. Omenjeni mednarodni dan se vsako leto odvije 17. maja z namenom izpostavljanja diskriminacije oseb, ki se identificirajo kot LGBTQ+ — torej lezbijk, gejev, biseksualnih, transspolnih in drugih kvir oseb. Gre za mednarodno kampanjo, ki je nastala leta 2004 s ciljem boja proti homofobiji in sčasoma prerasla v širše prizadevanje za pravice skupnosti LGBTQ+. Še posebej v zadnjih letih se na ta dan po vsem svetu odvijajo dogodki, iniciative in akcije, ki na različne načine pozivajo k ukrepanju proti kršitvam omenjenih pravic.

Mednje sodi tudi akcija prostovoljcev Maribor skozi rožnata očala, ki so idejo dobili na enem od (trenutno še virtualnih) tedenskih sestankov. Ker je epidemija novega koronavirusa tudi njim prekrižala načrte za planirane dogodke, so se odločili za akcijo, s katero lahko dosežejo ljudi s pomočjo družabnih omrežij. Člani prostovoljske ekipe so dokumentirali sovražne grafite po Mariboru, jih zbrali in uredili ter objavili na Facebook in Instagram strani programa skupaj s spremnim besedilom, ki pojasnjuje pomen in zgodovino IDAHOBIT-a, obenem pa problematizira pojav sovražnega govora na mariborskih pročeljih kot obliko nasilja in poziva k njihovi odstranitvi. V dobrih treh dneh so dokumentirali več kot 30 takšnih napisov in simbolov.

V MSRO pravijo, da namen akcije ni samo opomin na problem vandalizma ali nespodobnost žaljivk, ampak tudi ilustracija vloge, ki jo takšni in podobni javni izrazi sovraštva igrajo v širjenju diskriminacije. Gre za nasilno retoriko, ki ne obstaja samo na zidu, ampak ima lahko resnične posledice za skupnosti, ki so njena tarča. Upajo, da bodo Mariborčane spodbudili, da se na njihovo prisotnost ne navadijo, ampak jih prepoznajo in se proti njim tudi uprejo.

Program Maribor skozi rožnata očala deluje pod okriljem Mladinskega kulturnega centra Maribor (MKC Maribor) in predstavlja edini redni program v regiji, ki naslavlja potrebe LGBTQ+ oseb. Njihova misija je opolnomočenje lokalnih skupnosti LGBTQ+, ki jim sicer ponujajo vsebine, kot so delavnice in kulturne prireditve, v letu 2019 pa so uspešno organizirali tudi prvo mariborsko parado ponosa.

Vir in foto: MKC Maribor