Evropsko leto mladih

Leto 2022 potrjeno za evropsko leto mladih

13. 12. 2021 avtor: Uredništvo

Slovenija je z uspešno zaključenimi pogajanji o razglasitvi evropskega leta mladih 2022 dosegla nov pomembni mejnik slovenskega predsedovanja na področju mladine in odprla vrsto priložnosti za mlade v letu 2022.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simona Kustec je ob imenovanju leta 2022 za evropsko leto mladih dejala: »Mladi si zaslužijo evropsko leto, ki jih bo postavilo v središče pozornosti in jim omogočilo vrsto priložnosti za njihov osebni, družbeni in karierni razvoj. Ves čas slovenskega predsedovanja smo si na različne načine prizadevali za aktivno participacijo in močan glas mladih. Mladi so tisti, ki bodo krojili našo prihodnost, zato me veseli, da smo skupaj dosegli ta izjemni dosežek, Evropsko leto mladih.«

Svet Evropske unije je danes, 10. decembra, potrdil dogovor političnega trialoga z Evropskim parlamentom, ki ga je slovensko predsedstvo doseglo 6. decembra 2021 z zapiranjem še zadnjih odprtih vprašanj o proračunu. Evropsko leto mladih bo tako v ospredje postavilo glas mladih, s tem pa številne plati življenja mladih od izobraževanja, zaposlovanja pa vse do dobrega počutja, njihove samozavesti in zdravja, kulturnega udejstvovanja in iskanja rešitev za izzive prihodnosti.

“Slovensko predsedstvo se je zavzelo za širitev državljanskih prostorov za mlade in jih prvič vključilo kot pomembne deležnike v vse osrednje dogodke na področju izobraževanja, mladih in znanosti. Podali so nam pomembna stališča o šoli prihodnosti, uporabnosti znanosti in načinu delovanja družbe v prihodnje. Dejstvo je, da samo skupaj lahko naredimo ključne razvojne premike naprej. Zato me veseli, da bo njihov glas v letu 2022 še bolj slišan,” je poudarila ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec.

V prihajajočem letu bodo tako v državah članicah kakor tudi v okviru Evropske komisije v sodelovanju z drugimi institucijami EU, organizacijami civilne družbe in mladimi vse leto organizirane številne dejavnosti na evropski, državni, regionalni in lokalni ravni. V okviru različnih aktivnosti se bo obravnavalo vrsto perečih vprašanj na področju mladine. Obetajo se številne konference, dogodki ter informativne in promocijske kampanje. Niz dejavnosti bo naslavljal prednostne naloge, ki so poudarjene v ključnih ciljih na področju mladine, kot so enakopravnost in vključenost, trajnost, duševno zdravje in dobro počutje ter kakovostna zaposlitev. V evropsko leto mladih bodo vključeni tudi številni mladi, ki bivajo zunaj EU.

Številne priložnosti za mlade

Evropsko leto mladih bo tesno povezano z izvajanjem instrumenta NextGenerationEU, ki mladim zagotavlja nove priložnosti vključno s kakovostnimi delovnimi mesti ter možnostmi za izobraževanje in usposabljanje, poleg tega pa podpira aktivno sodelovanje mladih v družbi. V letu 2022 bo Slovenija pripravila nov nacionalni program za mladino za prihodnjih 10 let. V pripravo bodo vključili tudi mlade in si tako začrtali program, ki bo od mladih za mlade in prihajajoče generacije.

V letu mladih bodo prizadevanja usmerjena tudi v sinergije in dopolnjevanje z drugimi programi EU, namenjenimi mladim na vseh področjih politike – od programov razvoja podeželja s poudarkom na mladih v kmetijstvu do programov za raziskave in inovacije, od kohezijskih ukrepov do ukrepov na področju podnebnih sprememb. Poleg programa Erasmus+ in evropske solidarnostne enote s proračunom v višini 28 milijard evrov oziroma ene milijarde evrov za trenutno finančno obdobje več priložnosti za mlade ustvarjata tudi jamstvo za mlade in pobuda za zaposlovanje mladih. Leta 2022 se bo poleg tega začel izvajati novi program ALMA, ki bo podprl čezmejno poklicno mobilnost prikrajšanih mladih.