Vključenost

Mednarodni dan mladih 2020 za večjo vključenost in skupno delovanje

12. 8. 2020 avtor: Mladinska mreža MaMaMladinski svet Slovenije

Na današnji dan 12. avgusta, so Mladinska mreža MaMaMladinski svet Slovenije in mobilni mladinski center Ljuba in Drago organizirali novinarsko konferenco ob mednarodnem dnevu mladih. Namen novinarske konference je bila obeležitev prispevka mladih k razvoju na vseh področjih in opozarjanja na izzive, s katerimi se srečujejo mladi ter ob praznovanju okrogle obletnice delovanja obeh krovnih mladinskih organizacij – MSS 30 let, MaMa pa 15 let.

Letošnja tema mednarodnega dneva mladih »Vključevanje mladih za skupno svetovno delovanje«, skuša osvetliti načine, kako sodelovanje mladih na lokalni, nacionalni in mednarodni ravni bogati institucije in procese, prav tako pa povečuje zastopanje in angažiranost v različnih političnih mehanizmih. Eden od letošnjih poudarkov pa je tudi večja zastopanost mladih pri političnem odločanju na nacionalni ravni letošnjega.

Srečali so se pri Ljubi in Dragu, mobilnem mladinskem centru, ki skozi umetnost in kulturo povezuje sosede in soseske. Mladi zmaji so združili moči z LPP in odslužen avtobus nadciklirali v mobilni mladinski center. »Verjamemo, da je solidarnost najpomembnejša vrednota in participatorna praksa najbolj pravi način dela z mladimi. Ne glede na okoliščine Mlade zmaje vedno vodi zaveza: VEDNO NA VOLJO MLADIM V MESTU. Naj se glas mladih sliši v mestu in še dlje,« je sporočila direktorica Javnega zavoda Mladi zmaji, Ksenja Perko.  

Kot prva je novinarje nagovorila predsednica MSS, Anja Fortuna»Ključna naloga Mladinskega sveta Slovenije, že vseh 30 let, je predstavljati in zagovarjati mladinske organizacije kot tudi mlade nasploh ter spremljati njihov položaj. In lahko povemo, da je bilo letošnje leto posebej intenzivno, prav zaradi epidemije. Odzivali smo se na protikoronske pakete ukrepov, opozarjali na položaj mladih, sploh tistih, ki so v tem času izgubili delo in prihodke; opozarjali pa smo tudi na posledice za duševno zdravje mladih. Z raziskavo med mladimi smo pokazali, da so se mladi morali soočati z nenadnimi selitvami, izpadi prihodkov, neučinkovitim izobraževanjem na daljavo, posebej so izpostavili pomanjkanje socialnih stikov, druženja s prijatelji. Iz celotne situacije so se tudi mladinske organizacije veliko naučile za prihodnost.«

Nadaljevala je direktorica Mreže MaMa, Maja hostnik in o mednarodnem dnevu mladih povedala: »Letošnja kriza, povezana z epidemijo korona virusa, je predvsem in najbolj prizadela prav mlade, kar se je pokazalo tudi v preteklih krizah. Zato me veseli in navdaja z upanjem, da imamo dan, ki je namenjen temu, da spregovorimo tudi o izzivih in potrebah mladih v sodobnem svetu. Mednarodni dan mladih je dan, ki je namenjen mladim, da ob tem dnevu opozorijo nase. Ključno vlogo pri tem ima tudi mladinsko delo, skozi katerega mladi pridobivajo ključne kompetence in vrednote za uspešno delovanje v službenem, v osebnem in družbenem življenju. Mreža MaMa si zato že 15 let prizadeva za opolnomočenje vseh, ki delajo z mladimi, s ciljem ozaveščanja o pomenu mladinskega dela za skupno ustvarjanje boljše in bolj solidarne družbe.«

Celotno sporočilo za javnost najdete tukaj.

Vir: Mladinska mreža MaMa in Mladinski svet Slovenije