Aktivno državljanstvo / Kultura

Mladi lahko spremenijo ustaljene navade

31. 10. 2018 avtor: Uredništvo

Običaj prižiganja sveč ob dnevu spomina na mrtve izvira iz krščanstva in simbolizira božansko svetlobo, ki razsvetljuje smrt. Kljub tradiciji in ustaljeni navadi prižiganja številnih sveč pa žal kupi plastične embalaže, ki ostanejo po 1. novembru za naše okolje predstavljajo velik ekološki izziv. Za portal mlad.si je ob prihajajočem prazniku mnenje delil Jure Poglajenčlan nevladne organizacije Državljani sveta in pobudnik družbeno odgovorne akcije »Hvaležno odklanjamo sveče« .

»Ko sem pred dnevom spomina na mrtve obiskal pokopališče, sem se jezil vedoč, koliko odpadkov bo zopet pristalo na našem družinskem grobu po tem prazniku. O problematiki odpadnih sveč se govori že dolgo časa, žal pa ne zaležejo niti statistični podatki, da smo Slovenke in Slovenci med prvimi v Evropi po številu prižganih svež na prebivalca.

Domislil sem se, da obiskovalce našega groba prosim, naj sveč preprosto ne prižigajo. Napis bi torej moral biti skrbno izbran, da se kdorkoli ne bi počutil užaljenega, hkrati pa bolj ekološki od plastičnih sveč. “Hvaležno odklanjamo sveče.” na leseni tablici! Državljani sveta smo poklicali grafični oblikovalki, mladi podjetnici Nevenka Adlešič in Kristina Malenšek iz Vireo design, ki v Beli krajini oblikujeta izdelke iz lesa in jih prodajata preko spletne trgovine. Takoj sta bili za sodelovanje, prav tako pa bosta 10 % cene tablice podarili Ustanovi Državljani sveta, ki jih bomo porabili pri naši naslednji kampanji z začetkom v novembru, ko bomo zbirali praznična darila za tiste občane v Brežicah, na katere mnogi pozabijo – osamljene starejše ljudi.

Res se premnogim zdijo odpadki, ki nastanejo tiste dni v letu, le kaplja v morje. Državljani sveta pravimo: kaj drugega pa je morje, kot veliko kapelj. Zato Državljani pozivamo vse, pa naj bodo mladi ali starejši, rdeči ali beli, verni ali neverni, sredinski, desni ali levi, da skupaj stopimo v boj proti odpadkom in onesnaževanju okolja na splošno. Če že na grobu mora biti sveča kot simbol luči, je dovolj zgolj ena, namesto dvajset.

Pa ne le na ta dan. Pričnimo varovati okolje na vsakem našem koraku. Vem, da je včasih težko, skoraj nemogoče. A spreminjanje navad postopoma vedno pride v kri, nove navade se priučimo in jih s časom počnemo avtomatsko. Vendar pa samo spreminjanje navad očitno ne bo dovolj, saj leta opozarjanja na odpadne sveče kažejo, da osveščanje prebivalstva ne zaleže. Zato mlade pozivam, naj na pristojne odločevalce v naši državi pričnejo dajati svoje predloge in zahteve, kako pohitriti ukrepe, da zmanjšamo uničevanje planeta.«

Jure Poglajen