Aktivno državljanstvo / Prostovoljstvo

Mladi predstavljajo pomemben prispevek k prostovoljstvu

5. 12. 2018 avtor: Uredništvo

Urad RS za mladino ob mednarodnem dnevu prostovoljstva izpostavlja  prostovoljno delo ne le kot klasično obliko pomoči ljudem v stiski, temveč ima tudi številne dodane vrednosti za mladega posameznika. Gre za izraženo strpnost do vseh oblik drugačnosti, kakor tudi udejanjeno obliko aktivne udeležbe mladih državljank in državljanov za javno dobro. Urad RS za mladino že vrsto let podpira mladinske organizacije, ki mladim pomagajo, da lahko preko prostovoljnega dela izrazijo pridobljena znanja in izkušnje in jih v svoji zreli dobi predstavijo delodajalcem kot neko dodano vrednost.

V Sloveniji deluje skupno več kot sto tisoč mladih prostovoljk in prostovoljcev, ki predstavljajo pomemben, če ne celo najpomembnejši prispevek k prostovoljstvu Slovenije nasploh, saj to ne poteka zgolj kot delo v mladinskih centrih in mladinskih organizacijah in znotraj mladinskega sektorja Slovenije, ampak tudi v primerih naravnih in drugih nesreč.

Ob mednarodnem dnevu prostovoljstva se je v.d. direktorja Urada RS za mladino Tin Kampl udeležil dogodka v Državnem zboru in ob dnevu prostovoljcev povedal: “Med mladimi obstajajo številni primeri hitrega odzivanja in dobrih praks iz področja prostovoljstva, Mladi prostovoljci/ke se vedno znova izkažejo kot vzorna socialna skupina, ki z naklonjenostjo sprejema vse vrste različnosti v družbi, je sposobna razumevanja vseh vpletenih, hitrega odzivanja in razbijanja stereotipov. Participacija mladih znotraj mladinskih struktur ni le način neformalnega izobraževanja, pridobivanja kompetenc, pot do avtonomije in prevzemanje odgovornosti za opravljeno delo, ampak pridobiva nove razsežnosti, ki družbo varujejo pred mnogimi negativnimi odkloni mladih v smeri radikalizacije. Zato je danes praznik vseh nas, ki si prizadevamo za družbo blaginje, strpnosti in nesebične pomoči drug drugemu.