Mladinski dialog

Na pijači z župani, ponedeljek, 26. 4. 2021

6. 5. 2021 avtor: Mladinski center Ormož

Mladinskem centru Ormož želijo ohranjati dialog z odločevalci ter mladim na sproščen in neformalen način približali politično udejstvovanje in jim ponuditi priložnost za oblikovanje mladinske politike v lokalnem okolju. Druženja z župani v Mladinskem centru Ormož organizirajo že kar nekaj let. Kot že samo ime dogodka pove, so se tokrat družili z okoliškimi župani. Na pogovoru so sodelovali župan Občine Ormož, Danijel Vrbnjak, župan Občine Središče ob Dravi, Jurij Borko in župan Občine Sveti Tomaž, Mirko Cvetko. Osrednja tema pogovora je bila položaj mladih v vseh treh sosednjih občinah.

Na podlagi raziskave, ki je bila narejena v okviru LAS projekt Mladi Ormož in v kateri je sodelovalo 100 mladih iz Občine Ormož, so županom zastavili vprašanja glede izpostavljene problematike. Najboljše urejeni področji, po mnenju mladih, sta področji športa in prostega časa, nekako najbolj šibka področja pa so zaposlovanje, turizem, stanovanjska politika in informiranje.

Župani se zavedajo prednosti in slabosti, ki jih ima posamezna občina. Poudarili so pomen povezovanja in sodelovanja med občinami. Izpostavili so kar nekaj ukrepov, ki jih kot občine ponujajo na področju malega gospodarstva in samozaposlovanja. Prav tako veseli dejstvo, da se investicije v času epidemije niso ustavile in nemoteno potekajo naprej. Zaposlovanje mladih je še posebej pereča tema. S poletjem svoja vrata v Ormožu zapira podjetje Safilo, ki spada med največje zaposlovalce v okolju. Župani so povedali, da se s skupnimi močmi trudijo poiskati najboljšo zamenjavo za podjetje in s tem ohraniti čim več delovnih mest. Tri omenjene občine se zavedajo, da ne ponujajo veliko zaposlitvenih možnosti za izobražene mlade, vendar si za to, po drugi strani prizadevajo za izboljšanje prometne infrastrukture, ki bi mladim omogočala lažji dostop do služb. Na področju stanovanjske politike so povedali, da si prizadevajo ustvarjati boljše bivanjske pogoje za mlade in mlade družine z gradnjo novih stanovanjskih objektov ali  ugodno prodajo praznih stanovanjskih hiš.

V Mladinskem centru Ormož ob tem še posebej ponosni na odziv in angažiranost za sodelovanje na dogodku s strani vseh treh županov. S tem potrjujejo, da jim je mar, da si želijo slišati glas mladih ter da mlade in Mladinski center Ormož razumejo kot partnerje pri oblikovanju lokalne mladinske politike in pri izboljševanju položaja mladih v vseh treh občinah. 

Če vas zanima kaj vse so se še pogovarjali na pijači, vas Mladinski center Ormož lepo vabi na svoj Youtube kanal in Facebook profil, da si ogledate posnetek pogovora.