Mladinski sektor

“Nič o mladih brez mladih!”

12. 8. 2019 avtor: Uredništvo

Ob današnjem Mednarodnem dnevu mladih so na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport skupaj z Uradom RS za mladino (URSM) pripravili sprejem za predstavnike mladinskih organizacij. Zbrane so nagovorili Tin Kampl, direktor URSM, državna sekretarja Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport Martina Vuk in dr. Jernej Štromajer. 

Tin Kampl je sporočil, da je današnji dan priložnost za zavedanje, da mladi “predstavljajo specifično družbeno skupino, ki se na svoji poti osamosvajanja in polnega vključevanja v skupnost srečuje s številnimi izzivi, katere moramo razumeti in jih ustrezno nasloviti tako družba kot celota kot tudi vse pristojne institucije.” Po njegovih besedah se na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport in Uradu RS za mladino zavedajo izzivov, s katerimi se srečujejo mladi, potrebno pa jih je  tudi ustrezno obravnavati. Hkrati se zavedajo tudi, da jih “lahko ustrezno naslovimo le s skupnimi močmi in zavzetim sodelovanjem.

” Predstavnike mladinskih organizacij je pozval k dajanju zgleda ostalim, da bi mlade prepoznali kot pomembne sogovornike, odgovornost vseh pa je, pozive mladih in organizacij slišati, upoštevati in skupaj oblikovati javne politike, ki bodo odgovarjale na izzive, s katerimi se srečujejo mladi. Zaključil je z mislijo “nič o mladih brez mladih” in pozval ostala ministrstva, naj imajo odprta vrata za srečanja z mladimi in mladinskimi organizacijami. Tin Kampl želi, da bi se z današnjim sprejemom na ministrstvu nekoliko drugače obeležilo mednarodni dan mladih; na bolj sproščen način, ki pa ima kljub temu resen in iskren namen odpirati prostor za strukturiran dialog med mladimi in mladinskimi organizacijami na eni ter odločevalci na drugi strani. 

Martina Vuk je bila optimistična ob dejstvu, da imajo tudi mladi svoj dan in z njim priložnost, da se njihovim izzivom prisluhne, želi pa si, da se pozornost prenese tudi na vse preostale dni v letu. Poudarila je, da področje mladih zajema področja več ministrstev in ob tem pozvala k medresorskemu sodelovanju. “Če želimo spreminjati svet na bolje, je potrebno biti aktiven. Mladinske organizacije s svojim delom to dokazujete.

Na nas pa je, da mladinskim organizacijam omogočamo ustrezne sistemske pogoje.” Ob tem je državna sekretarka poudarila, da so mladinske organizacije med vsemi organizacijami najbolj prostovoljske organizacije. “V mladinskih organizacijah je v primerjavi z ostalimi nevladnimi organizacijami zaposlenih najmanj ljudi.” ugotavlja Martina Vuk. Na koncu je sporočila, da so si “v Sloveniji zadali postulat, da imamo celotno vertikalo izobraževanja brezplačno. Z letošnjim letom smo začeli tudi s procesom priprave nove bele knjige v vzgoji in izobraževanju. Svoje misli je zaključila s povabilom mladinskim organizacijam k odprti razpravi pri pripravi bele knjige.

Podobnega mnenja kot Martina Vuk je tudi dr. Jernej Štromajer z MIZŠ, ki se zaveda, da je za “učinkovito reševanje izzivov mladih potreben medresorski pristop”. Dodal je, da se na ministrstvu zavedajo izzivov perkarnosti in stanovanjske problematike, pri tem pa “predvsem velja geslo: “Nič o mladih brez mladih. Na MIZŠ so vam vrata vedno odprta.” 

Na koncu je Patrik Bole, mladinski delegat pri Združenih narodih, delil opažanje, da so tudi na dnevni agendi Združenih narodov vse bolj upoštevane in obravnavane tematike mladih. Zanimalo pa ga je, ali ciljem Agende 2030 sledijo v izobraževalnih procesih v Sloveniji. Martina Vuk je mnenja, da je težnja slovenskih šol mladim čim bolj približati aktualne teme Agende 2030, vseskozi pa se trudijo prilagajati aktualnim temam, kot eno takih je navedla okoljsko problematiko.

Zaveda pa se, da bi bilo potrebno to področje nadgraditi v srednjih šolah in na fakultetah, medtem ko v osnovnošolskem programu že obstajajo programi, ki naslavljajo okoljsko tematiko. Hkrati se zaveda, da pri naslavljanju družbe igrajo pomembno vlogo mladinske organizacije, ki mlade hkrati tudi usposabljajo za družbeno aktivnost. Zaveda se, da ima za reševanje ciljev, ki jih zasleduje Agende 2030 veliko vlogo tudi formalno izobraževanje, “zato na MIZŠ načrtujemo uvedbo predmeta Državljanska vzgoja v srednje šole. Za mlade pa je ključnega pomena tudi brezplačni dostop do izobraževanja po celotni vertikali.

Vsi govorci so poudarili, da je k reševanju izzivov treba pristopiti z medsektorskim sodelovanjem ter v dialogu z mladimi.

Ob mednarodnem dnevu mladih je minister dr. Jernej Pikalo skupaj z direktorjem Urada RS za mladino Tinom Kamplom in načelnico Zveze tabornikov Slovenije Evo Bolho mladim namenil nekaj spodbudnih besed v spodnji poslanici, ogledate si jo lahko spodaj.

Tema letošnjega mednarodnega dneva mladih je preoblikovanje izobraževanja, s katero želijo Združeni narodi osvetliti prizadevanja, da bi izobraževanje postalo bolj vključujoče in dostopno za vse mlade, kar je tudi eden izmed 17-ih ciljev trajnostnega razvoja v sklopu Agende 2030.

Vir in foto: uredništvo mlad.si