Aktivno državljanstvo / Angažiraj se

Projekt HeritageLab

16. 11. 2018 avtor: Uredništvo

Mladi Idrijčani iz društva Idrija 2020 so s projektno idejo HeritageLab prepričali Evropsko komisijo, ki je marca letos objavila javni poziv za projekte pospeševanja zaposlovanja mladih v času hitrih sprememb.

HeritageLab je ideja inkubatorja za poslovne ideje, ki naslavljajo podjetniško oživljanje slovenske dediščine. Kot večina inkubatorjev bo sestavljen iz mentorske podpore, usposabljanj, mreže kontaktov in različnih dogodkov za mreženje, vendar pa se bo za razliko od ostalih specializiral za dediščino in oblikovanje delovnih mest, vezanih na potenciale lokalnega okolja.

Ekipa je prikazala ekonomske in trženjske potenciale kulturne dediščine, ki jih bodo mladi posamezniki z inovativnimi idejami ob podpori mentorja iz dediščinske organizacije in mentorja za poslovni del, tržili in oblikovali v poslovni model. Izmed 720 idej se je mlada ekipa prebila med najboljših deset in nato osvojila 50.000 evrov, s pomočjo katerih bodo uresničili svojo projektno idejo. Vodja ekipe, Matevž Straus, je v izjavi za mlad.si povedal:

“V Idriji – in verjetno še kje – mladi nenehno poslušamo, da je naravna pa ali kulturna dediščina izjemen potencial – le zgrabiti ga je treba. To govorijo tudi vsi evropski in mednarodni dokumenti. A dejstvo je, da je to lažje dejati, kot storiti. Prav pri tem pa bo pomagal HeritageLab, ki bo mladim in malo manj mladim nudil podporno okolje, tako poslovno kot strokovno, ki bo omogočalo ustvarjanje novih poslovnih zgodb na osnovi lokalne dediščine. Pri vsem tem pa seveda ne smemo pozabiti, da je dediščina vendarle javna dobrina, ki jo lahko rabimo, ne pa izrabimo.

Evropska komisija je iskala inovativne in drugačne načine, kako lokalne značilnosti – v Idriji je to kakopak kulturna dediščina – izrabiti za dobrobit mladih. To smo z ekipo že dlje časa počeli, predvsem nezavedno in nestrukturirano. Kar smo se v vseh teh letih naučili, pa želimo naprej izvajati kontinuirano in profesionalno. In prav to je prepričalo žirijo.”

Več 

Foto: Mestni muzej Idrija