Angažiraj se / Vključenost

Projekt Vsi smo EU vključil preko 200 mladih

20. 5. 2019 avtor: Mladinska mreža MaMa

Mladinska Mreža MaMa izvaja projekt mladinskega dialoga Vsi smo EU, v katerem je mladim omogočen stik in dialog z evropskimi, nacionalnimi in lokalnimi odločevalci. Namen je pritegniti mlade k udeležbi na prihajajočih volitvah v Evropski parlament, ki bodo 26. maja.

V prvi polovici leta so si s posveti prizadevali mladim predstaviti prednosti Evropske unije in njenih mehanizmov za spodbujanje izobraževanja in zaposlovanja, ki so v preteklih petih letih zaznamovali ustroj EU. Na uvodnem srečanju so se pogovarjali o vlogi družbenih omrežij pri participaciji in aktivnem državljanstvu mladih.

“Gre za projekt strukturiranega dialoga oziroma po novem mladinskega dialoga, s katerim bomo na Mreži MaMa skušali tudi letos mlade nagovoriti k aktivnemu državljanstvu in udeležbi na prihajajočih evropskih volitvah. Veseli me, da je del projekta tudi Mladinski svet Slovenije, ki je koordinator strukturiranega dialoga na nacionalni ravni” je na uvodnem dogodku o projektu povedala direktorica Mreže MaMa, Maja Hostnik. Uvodni dogodek je potekal v ABC Hub-u v Ljubljani.

Govora je bilo o interesu mladih za politično participacijo. Udeleženci so bili mnenja, da mladi niso tako apatični – kar dokazuje tudi udeležba na tovrstnih dogodkih – temveč se izražajo in sodelujejo na drugačne načine.

“Mladi potrebujejo agoro, potrebujejo prostor, v katerem bo njihov glas slišan”, je na dogodku izpostavil gost Roni Kordiš, ki meni, da problem morda tiči predvsem v pokroviteljski drži odraslih, zaradi katere ideje mladih niso slišane in upoštevane.

Pogovarjali so se tudi o možnih ukrepih za povečanje interesa mladih za aktivno državljanstvo, kot na primer uvedba državljanske vzgoje v šole, saj mladi pogosto niso seznanjeni z osnovnimi pojmi, ki se nanašajo na demokratično ureditev države in volilni sistem. Mladi so v pogovorih osredotočeni še na teme okolja, stanovanjske problematike in vključevanja mladih v delovanje političnih struktur. 

V novomeški Galeriji Simulaker je potekal prvi lokalni dogodek čigar namen je ozaveščati o pomenu aktivnega državljanstva in participaciji na volitvah v Evropski parlament. Dogodka se je udeležilo približno petdeset mladih, ki je prevzelo vlogo aktivnih državljanov in razpravljalo s poslancema v Evropskem parlamentu, Romano Tomc in Lojzetom Peterletom. Pogovor je tekel o ukrepih in subvencijah, ki so mladim na voljo na področju zaposlovanja.

Mladinskem kulturnem centru Maribor pa se je odvil drugi lokalni dogodek čigar namen je bila razprava s poslancema v Evropskem parlamentu. Žarišča srečanja dijakov, mladinskih delavcev in dveh prisotnih evropskih poslancev, gospoda Lojzeta Peterleta in Milana Zvera, so bila naslednja: aktivna udeležba mladih v političnem oziroma družbenem dogajanju, zaposlovanje mladih in posledice digitalizacije sodobne družbe. Predlogi, podani s strani dijakov, ki bodo predstavljeni novoizvoljenim poslancem, so uvedba državljanske vzgoje oziroma političnega izobraževanja v šole, kar bi doprineslo k večji informiranosti mladih o tem, kako deluje sistem, davki in katera mnenja zastopajo določene stranke. Mladi so izpostavili, da o političnem dogajanju – zlasti na evropski ravni – ne vedo dosti, zato se ne počutijo kot volivci z izoblikovanim mnenjem.

Osrednjega dogodka v Celjskem mladinskem centru na katerem so mladi imeli priložnost spregovoriti s kandidati in kandidatkami za poslance in poslanke v Evropskem parlamentu, se je udeležilo veliko število mladih. Spoznali so različna stališča in programe list, ki kandidirajo na evropskih volitvah. Govorili so o prihodnosti in položaju mladih ter mladinskih programih na ravni EU, o mobilnosti mladih, ki ga pokriva program Erasmus +. Vsi udeleženci soočenja so bili enotni v tem, da je bolj kot vrsto kratkoročnih projektov, mladim potrebno zagotoviti dolgoročno zaposlitev, ki je primerna za vse, ki so v študij vložili svoj trud, pa plačilo zanj iščejo v drugih državah. Ob tem je bil predlagan nabor standardov, kjer se dela na družbenem varstvu, dostojnem plačilu, večji vlogi zaposlitvenih agencij ter predvsem na omogočanju vrnitvi ljudi domov.

Drugi del projekta bo usmerjen v delovanje po volitvah v Evropski parlament s posvetom z novoizvoljenimi poslanci v obliki delavnic, z namenom skupnega oblikovanja priporočil in morebitnih politik, ki se dotikajo mladih na nacionalni in EU ravni. V sklopu drugega dela projekta se bodo odvili trije regijski posveti s poslanci v Evropskem parlamentu.