Zdravje

Raziskava o duševnem zdravju mladih v času koronavirusa COVID-19

2. 2. 2021 avtor: Uredništvo

19. januarja 2021 so bili objavljeni zaključki raziskave o duševnem zdravju mladih, ki jo je izvedla Prince’s Trust, britanska dobrodelna ustanova, vodilna na področju mladih (2020 Youth Index).

Raziskava, v kateri je tokrat sodelovalo 2.180 mladih, starih med 16 in 25 let, se izvaja že od leta 2009. Raziskava je pokazala, da epidemija COVID-19 izrazito negativno vpliva na duševno zdravje mladih. Mladi se soočajo s prekinitvami v izobraževalnem procesu, omejenimi zaposlitvenimi možnostmi ter socialno izolacijo. Posledično jih vse več črnogledo vidi svojo prihodnost. Več kot vsak četrti mladostnik meni, da se ne more uspešno spoprijemati z življenjem. Med mladimi, ki niso v izobraževanju, zaposlitvi ali poklicnem izobraževanju (NEET), je takih 40%.

Polovica sodelujočih v raziskavi meni, da trenutna gospodarska in politična situacija negativno vplivata na njihovo duševno zdravje56% mladih poročada vedno ali pogosto čutijo tesnobo. Med mladimi, ki niso vključeni v izobraževanje ali delovni proces ta delež naraste na 64%.

Več kot 25% mladih čuti, da se ne morejo spopadati z življenjem, med mladimi iz skupine ‘NEET’ je ta delež 40%68% mladih meni, da zamujajo svojo mladost, 66% jih meni, da jih politično dogajanje povzroča tesnobo glede njihove prihodnosti, 62% jih meni, da so zgubili leto življenja, 58% jih pravi, da jim nenehne novice glede epidemije povzročajo tesnobo. 54% jih poroča, da so gospodarske in politične razmere v 2020 negativno vplivale na njihovo mentalno zdravje, 38% (in 46% mladih iz skupine ‘NEET’) se boji prihajajočega leta.

Ugotovitve raziskave pritrjujejo tudi drugim raziskavam, ki so bile na področju opravljene v času epidemije COVID-19. NHS (britanska nacionalne zdravstvena organizacija) je oktobra 2020 poročal o 50% porastu psiholoških težav med mladimi glede na leto 2017Place2Be (organizacija, ki nudi psihološko svetovanje v britanskih šolah) poroča o 109% porastu primerov samopoškodovanja v jesenskem semestru 2020.

Vir: Ministrstvo za zunanje zadeve