Kultura

ROCK, POP, METAL, TECHNO … KAM IN KAKO NA POLETNE FESTIVALE?

18. 8. 2021 avtor: Uredništvo

Poletje je na vrhuncu in s tem sezona poletnih festivalov za mlade!
Ker je bila koncertna dejavnost zaradi epidemije za daljše odbobje ustavljena, je letošnji obisk festivalov postal še večja poslastica za glasbene navdušence. Poletni festivali se letos dogajajo po celotni Sloveniji – od Kopra, Ljubljane, Velenja, Kranja, Maribora in Ptuja, vsem pa je skupna nova realnost upoštevanja navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje za zamejevanje epidemije Covid-19.

Pomembno je, da se na tovrstnih dogodkih zagotavlja popolna varnost pred prenosom okužb, za katero so v prvi vrsti odgovorni prav obiskovalci.

Ti lahko sebe in druge najbolj zanesljivo zaščitijo s tem, da se cepijo, hkrati pa se s tem izognejo pogostemu neprijetnemu hitremu testiranju. Pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani) omogoča nemoteno izvajanje teh dejavnosti, saj z njim varujemo zdravje zaposlenih in potrošnikov, precepljenost pa je edini način, da se brez odpovedovanja festivalom, koncertom, druženju in normalnemu življenju izognemo novemu valu okužb.

V nadaljevanju preveri, katere festivale lahko na ta način brezskrbno obiščeš! 

LENT PO LENTU

Zgodba Festivala Lent je zgodba večerov, ki dišijo po poletju in vabijo v družbo, ven, pod zvezdno nebo, med pisane luči, zvoke, ritme. K Dravi, v kateri odsevajo fantastične podobe iz sanj, med stojnice, s katerih vabijo lokalne dobrote, na trge in ulice, ki valovijo s pisano reko obiskovalcev z vsega sveta.

Glavni del letošnjega festivala Lent je končan, dogajanja pa še zdaleč ni konec!

20. avgusta na prizorišče festivala Lent prihaja BIJELO DUGME. Selma. Tako ti je, mala moja, kad ljubi Bosanac. Loše vino. Doživjeti stotu. Đurđevdan. Sve će to, mila moja, prekriti ružmarin, snjegovi i šaš. Bitanga i princeza. Vabljeni, da poletni večer preživite ob večnih klasikah!

Najzabavnejša, najglasnejša in najbolj odpuljena glasbena happy mašina divjega vzhoda, Dubioza kolektiv, pa bo 28. avgusta razživela mlade in mlade po srcu na Trgu Leona Štuklja. Vstopnice za koncert so že na voljo.

FESTIVAL KUNIGUNDA

V Velenje se je že 24. leto vrnil Festival mladih kultur. Tokrat pod sloganom srcalo družbe želijo obiskovalce postaviti pred ogledalo z vprašanjem, kdo smo kot posamezniki in družba. Z željo o predstavitvi širše slike, Kunigunda nagovarja soljudi naj stopijo korak nazaj in trenutna globalna trenja pogledajo z distance in opozarja na pomen dialoga ter iskanja rešitev za skupno dobro.

Letošnji program je večinsko posvečen domačim ustvarjalcem, ki so bili v časih, ko je kultura najbolj trpela, pozabljeni. Tudi tokrat je v ospredje postavljeno občinstvo, da doživi umetnost v živo, se povezuje, sprosti, okrepi telo in duha za življenje v novi realnosti.

Skupaj s predfestivalskim dogajanjem, se bo letos zvrstilo 17 vsebinsko raznolikih dogodkov, med katerimi bodo koncerti Doša, Alo!Stari, predstavila se bo skupina Koromač, pristaši melodičnih ritmov in navdušenci nad različnimi glasbenimi pristopi bodo na svoj račun prišli na koncertu JU T, skupina Kaoz pa bo poskrbela za težke metal zvoke.

Celoten program najdete na povezavi.

LJUBLJANA FESTIVAL

V Ljubljani še vedno poteka poletni Ljubljana festival, katerega osrednji cilj je slovensko prestolnico postaviti na zemljevid svetovno pomembnih kulturno-umetniških prizorišč.
Poletni Ljubljana Festival vsako leto pomembno prispeva h kulturnemu dogajanju Ljubljane, saj pripravlja skrbno izbran in žanrsko raznovrsten program – baletne, operne in gledališke predstave, muzikale, komorne in simfonične koncerte, Mednarodno likovno kolonijo, mojstrske tečaje, otroške in mladinske delavnice, Ljubljana Festival na Ljubljanici in še mnogo več.

V naslednjih dneh se bodo na 69. Ljubljana festivalu zvrstile še izvedbe muzikala Chicago, muzikal Lolita, Vlado Kreslin in Mali bogovi & Beltinška banda ter različne opere in orkestri.
Celoten program najdete na povezavi.

FILMSKI FESTIVAL FEKK

V Ljubljani se je 16. avgusta začel mednarodni festival kratkega FEKK, ki bo poletje zaokrožil v znamenju vročih kratkometražcev. Tekmovalni programi svežih filmov iz dežel bivše Jugoslavije, retrospektive uveljavljenih avtorjev, animacije, delavnice, predavanja, druženja, koncerti in veliko dobre stare zabave!
Spored projekcij najdete na povezavi.

BUTIK FESTIVAL

Butik je svež festival elektronske glasbe s preprostim ciljem – da združi enako misleče ljubitelje glasbe z ustvarjalno kulturo in čudovito pokrajino. Vsaka sekunda festivala je namenjena uživanju.

Odvijal se bo med 19. in 22. avgustom 2021 v dolini Soče, top destinaciji za vse avanturiste, ki iščejo neokrnjeno naravo.
Vse informacije in vstopnice najdete na povezavi

GROUNDED FESTIVAL

Med 18. in 20. avgustom bo v Pritličju potekal GROUNDED FESTIVAL. To je festival elektronske glasbe, kritične misli in aktivizma, ki naslavlja aktualna družbena vprašanja s povezovanjem navidez nezdružljivega: deinstitucionalizirane teoretske razprave, povsakdanjenja družbenega aktivizma ter progresivne klubske elektronske kulture. V razpravah, projekcijah, predstavitvah, glasbenih nastopih in druženjih, katerih vrednostna izhodišča so enakost ne glede na osebne okoliščine, solidarnost s šibkejšimi in avtonomija posameznika_ce, udeleženke_ci iščejo informirane, argumentirane in odgovorne odzive na izzive sedanjosti in prihodnosti. 
Več informacij o festivalu najdete na povezavi.

Kako varno uživati na festivalih in hkrati še osvojiti noro nagrado?

Na portalu mlad.si smo aktivno pristopili k ozaveščanju o pomembnosti cepljenja proti Covid-19. Verjamemo, da smo ravno mladi tisti, ki bi s precepljenostjo bistveno pripomogli k izboljšanju zdravstvene situacije, zato smo med 1. avgustom in 30. oktobrom 2021 organizirali nagradno igro za mlade, s katero želimo z aktivno udeležbo mladih v podporo ceplenju prispevati k hitrejši normalizaciji razmer v družbi.

Na povezavi preveri, kako lahko sodeluješ v igri za 100€, 200€, 300€ in tedenske praktične nagrade!