Zdravje

S kakšnimi ukrepi za preprečevanje epidemije začenjamo mesec februar

1. 2. 2021 avtor: Uredništvo

V Sloveniji je Vlada RS 19. oktobra 2020 ponovno razglasila epidemijo in od takrat v Sloveniji poleg osnovnih ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa COVID-19, veljajo posebni ukrepi. Tako tudi v drugem mesecu v letu 2021 v Sloveniji, veljajo posebni ukrepi, ki pa se razlikujejo glede na epidemiološko sliko v posamezni statistični regiji.

V rdečih regijah – to so gorenjska, koroška, osrednjeslovenska, podravska, pomurska, primorsko-notranjska in savinjska – ta teden pouk za učence, ki obiskujejo prve tri razrede osnovne šole, poteka v šoli. Zanje skrbi 11.590 učiteljev in drugih zaposlenih. V črnih regijah – to so goriška, jugovzhodna Slovenija, obalno-kraška, posavska in zasavska regija ‒ pa bo po novem zagotovljeno nujno varstvo za otroke prvih treh razredov osnovnih šol, katerih oba starša ali starš samohranilec sta zaposlena v sektorjih kritične infrastrukture.

V rdečih statističnih regijah so odprti tudi predšolski vzgojno izobraževalni zavodi.

Odprti so tudi galerije, muzeji in knjižnice, ki pa večinoma delujejo z brezstično izposojo. Prav tako so odprte specializirane prodajalne z otroškim programom, vulkanizerske, avtomehanične, avtoličarske ali avtokleparske delavnice in delavnice za popravilo koles, ki pa so v črnih regijah zaprle svoja vrata.

Tudi smučišča obratujejo le v rdečih regijah. Je pa vlada določila, da bo po novem v trgovinah, ki prodajajo pretežno živila, blago za osebno nego in čiščenje, dovoljena tudi prodaja nogavic in perila.

Kljub počasnemu umirjanju epidemije, strokovnjaki opozarjajo, da je prezgodaj za omilitev ukrepov, saj smo tudi v Sloveniji odkrili angleški sev koronavirusa COVID-19, ki se širi veliko hitreje. Krivulja se lahko hitro obrne, če pa ohranimo njen padec, nam niti angleška različica ne bo mogla povzročiti prehudih težav.

Vir: Ministrstvo za zdravje in Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport