Zdravje

Telesna aktivnost mladih

18. 1. 2021 avtor: Center eksperimentov Maribor

Centru eksperimentov Maribor so izvedli spletno anketo o telesni aktivnosti otrok in mladih. 83% vseh odgovorov so prejeli od mladostnikov v starosti med 15. in 29. letom starosti. Odgovarjalo je 76,7 % žensk in 23,3% moških. Iz odgovorov razberejo, da kar 45% anketirancev 6-8 ur presedi ali preleži na dan in le 23% je aktivnih.

Le 20% anketirancev bi imelo telovadbo vsak dan, kar polovica pa zgolj 1-krat ali 2-krat na teden. 63% anketirancev pred pandemijo ni aktivno treniralo nobenega športa.

Povprašali so po aktivnostih v času epidemije in ugotovili, da se 75% anketirancev v času epidemije sprehaja, 73% jih tudi vadi doma, 10% celo teče. 70% vprašanih je med epidemijo manj aktivnih kot prej. 24% jih starši pri aktivnostih zelo podpirajo.

Na osnovi zbranih rezultatov vidijo, da se mladi res zelo malo gibajo, da nimajo niti potrebe niti želje po športnih aktivnostih in ne želijo stopiti iz cone udobja, ker bi povzročilo določeno nelagodje, napor pri oblačenju, pri pripravi, izguba časa in predvsem sprememba okolja. Iz tega in iz lastnih izkušenj pri delu z mladimi v Centru eksperimentov Maribor povzemajo, da so mladi veliko premalo ozaveščeni in nimajo nobenega motiva za spremembo življenjskega stila, kar je zelo zaskrbljujoče. Posledice epidemije bodo stanje še poslabšale. Premalo gibanja vpliva ne samo na telesno težo mladih, ki se iz leta v leto povečuje in ogroža zdravje mladih ampak vpliva tudi na počutje, razpoloženje in obnašanje v družbi.

V Centru eksperimentov Maribor se bodo aktivno posvetili tej problematiki, saj ne dvomijo, da bodo ob toliko čudovitih možnostih rekreiranja v naravi in lepih športnih objektih, ki jih imamo, spodbudili mlade k večjemu športnemu udejstvovanju.

Več lahko preberete tukaj.  

Vir: Center eksperimentov Maribor