Okolje in trajnost / Zabava in prosti čas

Blok Party za vse generacije

2. 7. 2024 avtor: Mladi zmaji
grafika dogodka

V petek, 21. junija 2024, se je v Ljubljani odvil težko pričakovani zaključek projekta Zmajevska Disko Juha #2 – Blok Party za vse generacije. Dogodek je bil pravi praznik, kjer se je zbrala pisana množica vseh starosti, da bi uživala v glasbi in dobri hrani. Namen projekta je bil krepitev prisotnosti v lokalni skupnosti ter ozaveščanje o etičnem in trajnostnem prehranjevanju in zmanjševanju zavržene hrane.

V sredo, 15. maja 2024, je dogodek odprla Sabine Čarman s predavanjem o zero-waste življenjskem slogu, kjer so se udeleženci naučili, kako lahko vsak prispeva k bolj trajnostnemu življenju. Naslednji dan, sta sestri Alja in Eva Poharc izvajali delavnico priprave zdravih obrokov. Za plesno vzdušje je poskrbela DJ-ka Kaja Škorjanc (DJ Lalouette), dogodek pa je povezovala priznana chefinja Patricija Horvat.

Mladi so sodelovali v vseh fazah načrtovanja, kar je dogodku vdihnilo mladostniški elan in energijo. Dogodek je obogatilo sodelovanje partnerjev: Društvo Focus, Unicef, Narezki.si in Kmetija Zajček. Zaradi slabega vremena je bil koncert skupine Frishki prestavljen na 21. junija, s tem pa je dogodek sovpadal s slovenskim Praznikom glasbe, ki je del mednarodne pobude Fête de la Musique. Mladi zmaji so se v to iniciativo vključili preko Slovenskega glasbeno-informacijskega centra.

Koncept “disko juhe” je bil prevzet po brazilskem modelu, ki združuje ozaveščanje o pomembnih tematikah in povezuje lokalne akterje skozi gastronomske, umetniške in glasbene dogodke.