Zdravje

Boj proti koronavirusu COVID-19

27. 10. 2020 avtor: Uredništvo

»Pred nami je zahtevno hladno obdobje pandemije, ki terja od vseh učinkovito ukrepanje ter visoko stopnjo odgovornosti in solidarnosti.«   

                                                                                         Janez Janša, predsednik Vlade RS

Vlada RS je zaradi naraščanja okužb z novim koronavirusom COVID-19 za 30 dni izdala Odlok o razglasitvi epidemije nalezljive bolezni COVID-19 na območju celotne države. Najprej je vlada gibanje omejila na regije, z današnji dnem pa je od polnoči prepovedano prehajanje občinskih meja.

Zaradi zajezitve širjenja okužb z novim koronavirusom COVID-19 so prepovedane prireditve, zaprti so gostinski lokalni in fitnes centri, obratujejo samo specializirane trgovine in trgovine s hranili. Prepovedano je zbiranje ljudi oz. je to omejeno na največ šest ljudi, hkrati pa so maske obvezne tudi na vseh zunanjih javnih površinah. Od 21. oktobra je omejeno gibanje ljudi med 21. in 6. uro, razen za nekatere izjeme.

Od 26. oktobra do 1. novembra v Sloveniji potekajo jesenske počitnice in od 26. oktobra so začasno zaprte osnovne šole, osnovne šole s prilagojenim programom, glasbene šole, zavodi za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, pa tudi srednje šole in višje strokovne šole ter fakultete. Zbiranje je prepovedano tudi v domovih za učence in v dijaških domovih, razen v primeru dijakov in študentov tujcev. Zaprtje od 26. oktobra velja tudi za organizacije za izobraževanje odraslih ter za študentske domove, razen v primeru študentov, ki imajo stalno prebivališče v študentskem domu, in študentskih družin ter študentov tujcev.

Že pred zaprtjem je za nekatere učence, dijake in študente izobraževanje potekalo na daljavo, tako kot v prvem spomladanskem valu epidemije. Vlada RS bo seveda tedensko spremljala učinkovitost ukrepov in jih glede na trenutno epidemiološko sliko sproščala oz. zaostrovala in glede na te podatke določila, če je še potrebno izobraževanje na daljavo.

Ob tem je prejšnji teden Evropski parlament sprejel resolucijo s katero poziva k odpravi digitalnega razkoraka v Evropi. Po podatkih Unesca je tudi v najrazvitejših državah v prvem valu krize zaradi novega koronavirusa COVID-19 dostop do digitalnega izobraževanja znašal približno 90 odstotkov, 10 odstotkov učencev pa te možnosti ni imelo. V primeru držav z nizkimi dohodki, pa je učenje na daljavo bilo zagotovljeno v manj kot 25 odstotkih. Poslanke in poslanci Evropskega parlamenta obžalujejo velike razlike pri dostopu do šolanja po vsej Evropski uniji v času omejitev gibanja, saj 32 odstotkov učencev v nekaterih državah članicah več mesecev ni imelo dostopa do izobraževanja.

V boju proti novemu koronavirusu COVID-19 je Vlada RS že med poletjem uvedla mobilno aplikacijo #OstaniZdrav. Brezplačna aplikacija je pripomoček, ki vam sporoči, ali ste bili v stiku z okuženo osebo. Z njeno uporabo in upoštevanjem priporočil vsak izmed nas pripomore k obvladovanju širjenja virusa ter varovanju zdravja nas samih, naših bližnjih in celotne družbe. Več o aplikaciji si lahko preberete tukaj

Mladinski centri in mladinske organizacije še naprej, tudi med jesenskimi počitnicami, aktivno pripravljajo dejavnosti in aktivnosti, ki pa so jih preselili na splet. V trenutnih posebnih razmerah je še kako pomembno, da ostanemo doma, a hkrati skrbimo za aktivno preživljanje prostega časa, zato lahko v svojem lokalnem okolju poiščeš mladinsko organizacijo in se na njihovi spletni strani ali na socialnem omrežju pridružiš različnim, zanimivim aktivnostim. Dogajanje pa lahko spremljaš tudi na portalu Mlad.si in na facebooku.

Vir: Ministrstvo za zdravje, Pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji in Uredništvo Mlad.si