Kultura

BOVA – mladinska predstava mlade novomeške režiserke

13. 7. 2022 avtor: Zavod Novo mesto – Mladinski center Oton

Mija Kramar, mlada novomeška režiserka, se je na Mladinski center Oton pred nekaj meseci obrnila s prošnjo in potrebo, da za svojo mlado gledališko ekipo in predstavo, ki jo ustvarja potrebuje prostor za vaje. MC Oton se je odzval in mladim ponudil prostor za vaje v Kulturnem centru Janeza Trdine in v Mladinskem centru Oton. Meseci so tekli, ekipa je redno vadila, tudi dobila nove kostume. Pred vrati je bil kar naenkrat že četrtek, 2.6.2022, predpremiera predstave. S sodelavcem sva bila neučakana, na predpremiero sva prišla že 2 uri pred pričetkom. Mislila sva, da bodo še potrebovali kaj pomoči, ampak so bili mladi gledališčniki mirni, pripravljeni in »skulirani«.

Luči so se prižgale, oder v Galeriji Simulaker je zažarel. Predstava Mije Kramar, ki se je ukvarjala z eksistenčnimi tematikami nas je vsakega izmed gledalcev na svoj način zadela v bit, misli in čustva. Predstava je govorila tudi o odraščanju, odločitvah, in o ljubezni. Izvrsten performans mladih igralcev so pospremila tudi avtorska besedila režiserke Mije in avtorska glasba Gašperja Turka. Predstava je prejela stoječe ovacije.

Predstavo sta z govorom in zahvalo pospremila koordinator za mladino Mitja Valentinc in direktor Zavoda Novo mesto Aleš Makovac. Po koncu predstave je sledila tudi manjša pogostitev. Predstava je imela v petek in soboto še dve ponovitvi, ki sta bili zelo dobro obiskani.

»Bova je zgodba o odraščanju. Pripoved o neuresničenih sanjah in tistih, ki še imajo potencial. O izmuzljivi ljubezni, po vetru se obračajoči sreči in ostarelem upu, ki še vedno počasi in potihem tli.« – Nina Marta Komel

Avtorica besedila in režiserka: Mija Kramar

Igralci: Jurij Dović, Neža Dvorščak, Matic Kotnik, Špela Koščak, Maks Mihajlović, Lovro Mirtič

Kostumografi: Maša Macedoni, Anamarija Bačani, Kim Žerdin, Isak Podgoršek

Grafična podoba: Lea Dujmović

Avtor in izvajalec glasbe: Gašper Turk