Vključenost

Brcnimo rasizem v Zagorju ob Savi

8. 10. 2019 avtor: Uredništvo

Konec septembra je na asfaltnem igrišču Proletarec ob Mladinskem centru Zagorje ob Savi potekal že osmi zaporedni nogometni turnir Brcnimo rasizem. Namenjen je druženju, zabavi, skupnemu igranju nogometa in ozaveščanju o problematiki rasizma danes. Temeljna ideja je, da skupaj gradimo družbo, ki je enako naklonjena vsem in gojimo igro nogometa, ki je namenjena vsem.

Turnirja se je udeležilo 11 ekip, razdeljenih v štiri skupine. Ekipe so bile iz Zasavja, z izjemo ekipe Ambasade Rog iz Ljubljane, v kateri so sodelovali prosilci za azil.

V zaključku turnirja sta za tretje mesto igrali ekipi Paviljon Trbovlje in Team Igman. V finalu sta se pomerili ekipi Body fitin Asfalting team. Po zelo napeti igri so si prvo mesto znova zaslužili Asfalting team. Naj strelec je postal Miha Klančišar iz ekipe Body fit. Omenjena ekipa je prav tako dobila naziv najbolj poštene igre. Naj vratar je postal član ekipe Asfalting team.

V času turnirja so posneli skupinsko fotografijo, s katero so izrazili njihovo solidarnost z atensko sosesko Exarchea, kjer je država v preteklem mesecu in pol izpraznila socialne prostore, namenjene beguncem in migrantom. Na stotine ljudi, večinoma žensk in otrok, ki so bivali v teh prostorih, so pod pretvezo boja proti drogam premestili v različne centre za tujce po državi, za nekaterimi se je izgubila vsaka sled. Zaradi nesebične pomoči beguncem in migrantom je bilo aretiranih več 10 aktivistov. 

Na dogodku je bila na voljo tudi Živa knjižnica Zasavje, kjer knjige postanejo ljudje in bralcem delijo svoje lastne zgodbe in izkušnje. Skozi dan je prav tako potekala delavnica sitotiska, obiskovalci so se spoznali z omenjeno tehniko in si natisnili logo turnirja. Poskrbljeno je bilo tudi za hrano, na voljo je bil brezplačen vegetarijanski obrok.

Pika Zakonšek, prostovoljka Mladinskega centra Zagorje ob Savi, ki je sodelovala pri organizaciji in izvedbi turnirja je povedala: “Med pogovorom z obiskovalci sem izvedela, da jim je v veselje sodelovati pri turnirju, bodisi kot igralec bodisi kot gledalec in naprej širiti izraženo idejo. Dogodek jim je pomenil druženje ob igranju nogometa in s tem preživljanje kakovostnega časa skupaj. Zanimalo me je, kaj o dogodku  menijo prostovoljke Mladinskega centra Zagorje, ki prihajajo iz tujine. Na splošno so projekt pohvalile, v sodelovanju so uživale, ne le, ker obožujejo šport, temveč tudi zaradi ideje, da se lahko turnirja udeležijo vsi, ne glede na njihovo barvo kože in telesnih zmožnostih. »Od vseh sem dobila dobro energijo in se dobro počutila. Menim, da šport ne potrebuje jezika, saj je šport jezik že sam po sebi«, je dodala Guste, prostovoljka iz Litve. Z veseljem sem se udeležila in bila znova del letošnjega nogometnega turnirja. Upam, da se bo slednji nadaljeval tudi v prihodnje“, zaključuje Pika.

Vir in foto: Mladinski center Zagorje ob Savi