Kultura

(Brez)mejno ob 30-letnici plebiscita v GCC časovni kapsuli

28. 12. 2020 avtor: Uredništvo

Tradicionalni predpraznični koncert na Gimnaziji Celje – Center (GCC) so posvetili 30-letnici plebiscita o samostojnosti Slovenije, obletnicam političnih meja naše domovine in 220-letnicam rojstev Prešerna in Slomška. Koncert je bil tudi del »časovne kapsule«, ki jo na GCC pripravljajo v okviru spomina na tri desetletja naše države.

Gimnazija Celje – Center vsakoletno decembrsko dogajanje na šoli in v knežjem mestu dopolni s tradicionalnim predprazničnim koncertom, ki ga pripravljajo glasbene zasedbe, ki delujejo na šoli že več kot šest desetletij. Letos je teh kar devet in kljub temu, da delo v šolah poteka na daljavo, mlade glasbenice in glasbeniki z mentorji ne mirujejo, temveč v aktualni krizi, ki ni le zdravstvena in ekonomska, ampak vedno bolj postaja tudi kulturna, iščejo nove načine in poti za ustvarjanje, druženje in delo. 

V sredo, 23. 12., ob 19. uri so na YouTube in Facebook strani GCC pripravili slavnostni spletni koncert, ki so ga poimenovali (Brez)mejno. Gre za temo celotnega šolskega leta 2020/2021 v katerem se Slovenci in svet spominjamo 100-letnic političnih meja, 30-letnice plebiscita o samostojni Sloveniji in 220-letnic rojstev Franceta Prešerna in Antona Martina Slomška. Koncert je tudi del gradiv, ki jih bodo skupaj s prispevki dijakov, ki se v teh dneh zbirajo na naslovu domovini.zelim@gcc.si umestili v časovno kapsulo, ki jo bodo zazidali v šolski hodnik kot darilo zanamcem v spomin na praznovanje 30-letnice slovenske samostojnosti.

V vabilu so zapisali, »da v kakofoniji različnih zvokov sodobnega sveta in nenavadnega časa v katerega nas je pahnil novi virus, glasba še vedno ostaja univerzalna govorica, ki prestopa meje in združuje tudi tisto, kar je na videz nezdružljivo. Miklavžev koncert glasbenih sestavov GCC, s katerim v Narodnem domu Celje tradicionalno uvedemo predpraznični utrip na šoli, se tako letos seli na splet, naslovili pa smo ga (Brez)mejno. S koncertom želimo, četudi od daleč, v spomin priklicati tiste najlepše dogodke leta, ki se izteka, pa desetletja, ki se preveša v naslednje, tridesetletja in stoletja zgodovinskih spominov na dogodke in ljudi, ki so hodili po različnih poteh, a z dobrimi cilji pred očmi in nas pripeljali v svet, ki bi moral biti brezmejno svetal in lep, če bi prav vsi v njem iskali poti, ki vodijo svetlim sanjam naproti.« Koncert je bil neke vrste kolaž največjih in najbolj množičnih nastopov iz preteklih štirih let, voščil mladih glasbenic in glasbenikov Dekliškega pevskega zbora, Noneta GCC, FaVoZe, zasedbe The Šlagers ter glasbene poslanice mentoric in mentorjev – GCC glasbeni pozdrav domovini, čestitka ob dnevu samostojnosti in enotnosti z iskrenimi željami za mirne in lepe praznike ter srečno, zdravo in brezmejnih poti polno novo leto.

Vir: Gimnazija Celje Center