Mobilnost mladih

Brezplačne vozovnice DiscoverEU – Odkrij Evropo!

9. 10. 2023 avtor: Uredništvo
dekle, vlak

Si star_a 18 let in te zanima raziskovanje Evrope? Imamo odlično novico zate! Evropska komisija je objavila priložnost, ki je ne smeš zamuditi. Na voljo je 36.000 brezplačnih vozovnic DiscoverEU, za potovanje z vlakom, in to samo za tiste, ki ste rojeni leta 2005.

Prijave so že odprte in trajajo do srede, 18. oktobra, do 12.00 ure. Kako se lahko poteguješ za vozovnico? Preprosto obišči evropski mladinski portal in odgovori na pet vprašanj v kvizu ter eno pomožno vprašanje. Če boš uspešen_a in spadaš med tiste, ki so rojeni med 1. januarjem 2005 in 31. decembrom 2005, boš imel_a priložnost, da med 1. marcem 2024 in 31. majem 2025 trideset dni potuješ po Evropi.

Kam te bo popeljala ta avantura?

Morda na potovanje po novem evropskem Bauhausu, ki je bil predstavljen januarja 2023, ali pa kulturno pot DiscoverEU. To je odlična priložnost za navdih pri izbiri destinacij, pa tudi za ozaveščanje o pomenu skrbi za Evropsko unijo v duhu slogana “lepo, trajnostno, skupaj”.

Vozovnice DiscoverEU ti omogočajo obisk evropskih prestolnic kulture, destinacij na Unescovem seznamu svetovne dediščine in območij z znakom evropske dediščine. Poleg tega lahko obiščeš kraje, ki so prejeli nagrado za dostopno mesto, kjer so bili izjemno uspešni pri zagotavljanju večje dostopnosti za vse.

Udeleženci in udeleženke prejmete tudi kartico popustov, ki prinaša več kot 40.000 priložnosti za popuste pri javnem prevozu, kulturi, nastanitvi, hrani, športu in drugih storitvah, ki so na voljo v upravičenih državah.

Poleg tega boš lahko sodeloval_a v pobudi srečanja DiscoverEU, ki vključuje vznemirljiv eno- do tridnevni kulturni program v vseh državah programa Erasmus+.

Mladi z manj priložnostmi

Če imaš kakršnekoli posebne potrebe, ni razloga za skrb. Nacionalne agencije Erasmus+ te bodo podprle med potovanjem. Prav tako so organizacije, ki delajo z mladimi z manj priložnostmi, vključene v pobudo DiscoverEU, ki omogoča dodatno podporo, na primer možnost potovanja s spremljevalci.

Pohiti in se prijavi, da boš lahko odkrival_a Evropo na edinstven in vznemirljiv način ter spoznaval_a različne kulture, umetnost, arhitekturo, glasbo in še veliko več. DiscoverEU je odlična priložnost, ki je ne smeš zamuditi!

Vir: Evropska komisija