Mladinsko delo

Celodnevni dogodek ob mednarodnem dnevu mladih v Mariboru

13. 8. 2020 avtor: Združenje EPEKA

Združenje Epeka, so. p. so ob mednarodnem dnevu mladih na kopališču Mariborski otok v partnerstvu s Športnimi objekti Maribor organizirali celodnevni dogodek v znamenju mladih. Letošnja prednostna tema dneva je bila “Sodelovanje in vključevanje mladih za globalno delovanje”

Dogodek so otvorili z okroglo mizo, znotraj katere so se z gosti dotaknili problematike mladih. Gostje okrogle mize so bili: Nomi Hrast, predsednica komisije za mladinska vprašanja Mestne občine Maribor in ambasadorka UNICEF SlovenijaRobert Križanič iz Zavoda Povod, zavod za kulturo in razvoj mednarodnih odnosov ter Patrik Kristl. Pogovor je moderiral Mateo Hočuršćak. V ospredju debate je bilo opolnomočanje mladih, izboljšanje njihovega položaja v družbi, kakšne možnosti imajo mladi pri oblikovanje zakonov in politik ter kako lahko mladi pomagajo pri doseganju ciljev trajnostnega razvoja – AGENDA – 2030

Na letošnji mednarodni dan mladih se želi izpostaviti predvsem problematiko vključevanja na lokalni, nacionalni in globalni ravni, hkrati pa se opozarja, da nam je ostalo le še 10 let do zastavljenega roka za dosego ciljev Agende 2030. Mladim moramo najprej zagotoviti mladost brez nenehnih skrbi o dostopni hrani in vodi ter jim omogočiti urejene pogoje za bivanje. Komaj ko ima človek zadovoljene osnovne potrebe (ekonomske in fiziološke), bo lahko začel razmišljati o delovanju širše družbe in participaciji. Ne moremo pričakovati visoke udeležbe mladih na volitvah in v raznih organizacijah, če morajo ves svoj prosti čas delati, da bodo sploh lahko preživeli iz dneva v dan,” je izpostavila Nomi Hrast

Svoj pogled je predstavil tudi Robert Križanič: “Mladi se ne smejo bati novih idej ter izzivov. Mislim, da si jo potrebno vzeti vzgled po severnih državah in mlade aktivno vključevati v družbeno dogajanje ter spodbujati k kritičnemu mišljenju.” 

Okrogli mizi je sledilo celodnevno dogajanje, znotraj katerega so se predstavile in aktivnosti izvedle organizacije, ki delujejo na področju mladine. Sodelujoče organizacije so bile:  Pika.dnevni center za otroke in mladostnike, Evropski kulturni in tehnološki center Maribor, MKC Maribor, Društvo za podporo mladim Romom, Povod, zavod za kulturo in razvoj mednarodnih odnosov v kulturi, MladiMariborDruštvo SMC Maribor, Športno društvo Carrom Maribor, Podjetniško izobraževalna mladinska zadruga Epeka.

Vir: Združenja EPEKA, so.p.