Evropsko leto mladih / Zdravje

Česa še ne veš o sebi?

28. 9. 2022 avtor: Center interesnih dejavnosti Ptuj

V ponedeljek, 19. septembra, je v Centru interesnih dejavnosti Ptuj v okviru evropskega leta mladih potekala interaktivna delavnica z naslovom Česa še ne veš o sebi? z namenom podpore in spodbujanja mladih k aktivnemu delovanj in iskanju pomoči v duševni stiski.

Delavnice se je udeležilo 45 dijakov prvega letnika Šole za ekonomijo, turizem in kmetijstvo, ki so z mladima predavateljicama in psihologinjama Moniko Ficjan in Evo Sedlašek debatirali o duševnem zdravju na splošno in skupaj premišljali o relevantnih temah za mlade na tem področju.

Udeležencem je bilo predstavljenih 10 različnim tematik s področja duševnega zdravja, od katerih so si mladi za nadaljnjo debato in razmišljanje izbrali teme z naslovi: Kako vem, da sem spoznal_a pravo ljubezen?, Zakaj se mi zdijo drugi boljši in lepši od mene?, Ko je stiska tako velika, da ne veš kako naprej?, Odvisni smo lahko od veliko stvari, ne le od alkohola, trave ali drog. Od česa vse? In Seksting in pornografija. Kaj početi in česa ne?. Skozi delavnico so mladi sodelovali preko vprašanj, kartic s katerimi so sporočali strinjanje ali nestrinjanje ter preko interaktivne platforme mentimeter. Kljub nekaterim intimnim tematikam so udeleženci delili svoje pomisleke, mnenja in vprašanja. Udeleženci so izrazili željo, da v času delavnic spremstvo učiteljev ni potrebno, kar sta prepoznali tudi psihologinji, ki sta s strani udeležencev na ta način čutili več zaupanja.

V zadnjem delu delavnic sta izvajalki mladim predstavili možnost brezplačnih in zaupnih psiholoških svetovanj v okviru programa Insta po#moč (klik za več informacij) in za samozavestno pot naprej izvedli kratko vodeno vizualizacijo za sprostitev.

Fotogalerija >