Zdravje

Čista nula – čista vest v “veselem” decembru

13. 12. 2019 avtor: Uredništvo

T. i. »veseli« december je mesec praznovanj, ki ga spremljajo novoletne zabave, sejmi, zaključki in druga srečanja, katerih pogost spremljevalec je tudi alkohol.

Zavod Varna pot bo ponovno, v okviru nacionalne akcije Slovenija piha 0,0 Javne agencije za varnost prometa in Ministrstva za zdravje, izvedel terensko preventivno akcijo Čista nula, čista vest. Z akcijami na prireditvah, v gostinskih lokalih in dogajanjih na prostem po Sloveniji, želijo doseči čim več dni brez prometnih nesreč in zmanjšati število pretežno mladih voznikov, ki sedejo za volan pod vplivom alkohola in jih pozvati, da načrtujejo varen odhod domov z zabave in s tem prispevajo k uresničevanju Vizije NIČ.

Tudi tokrat bodo obiskovalce in mimoidoče ozaveščali o nezdružljivosti alkohola in vožnje, preverjali alkoholiziranost in apelirali na alkoholizirane voznike, naj si poiščejo alternativno obliko prevoza (taxi, javni potniški promet … ) oziroma prepustijo ključe prijatelju, ki ni pil alkohola. Odgovorni “0,0 vozniki” bodo prejeli praktično nagrado sponzorja Generali. Pomagajte jim uresničevati Vizijo NIČ Akcija, ki zagovarja filozofijo, “Ko vozim, ne pijem, ko pijem, ne vozim!”, spodbuja primeren odnos do alkohola in odgovornost zlasti mladih voznikov, da vozijo trezni. K sodelovanju vabijo vse, ki besede “Tudi jaz lahko storim nekaj za večjo prometno varnost!” zamenjajo z dejanji.

Kdaj in kje jih najdete?

Letos so akcijo Čista nula, čista vest izvedli v okviru naslednjih prireditev:

Ste vedeli?

Dogajanje lahko spremljate tudi na njihovi spletni strani ter Facebook strani Zavoda Varna pot.

Zavod Varna pot je civilna, neprofitna, humanitarna in nepolitična organizacija. Sestavljamo jo žrtve prometnih nesreč in naši bližnji, strokovnjaki ter simpatizerji, ki si želimo soustvarjati varnejšo mobilnost. Združuje in zavezuje nas Vizija NIČ z uresničevanjem katere želimo ustvariti višjo in varnejšo kakovost vsakdanjega življenja v naši družbi. Delujemo na treh področjih dela in poslanstva: pomoč žrtvam prometnih nesreč, izvajanje preventivno-izobraževalnih vsebin ter različne prireditve za otroke, mladostnike in odrasle, ki kreirajo varno življenje in varno mobilnost.
Vir in foto: Zavod Varna pot