Mladinsko delo / Zdravje

Čista nula med študenti na Škisovi tržnici: le tretjina pod mejo zakonske regulative

17. 5. 2023 avtor: Zavod varna pot
akcija Čista nula na Škisovi tržnici

V sodelovanju z Zvezo študentskih klubov Slovenije (Zveza ŠKIS) so moderatorji Čiste nule, čiste vesti v četrtek, 9. maja 2023, poskrbeli za odgovorno noto študentskega dogodka leta, mladinsko delo v sklopu akcije pa se je pridružilo tudi majski kampanji Odmev mladosti!

Znano je, da je med mladimi na Škisovi tržnici prisotna »mokra družba«, zato so bili naši moderatorji tudi letos prisotni z namenom, da mlade k spodbudimo k razvijanju primernega odnosa in odgovornosti do alkohola in prepovedanih drog, zlasti v prometu. Letos pa smo bili mokri kar vsi in kljub dežju so se mladi zabavali, mi pa opravili svoje poslanstvo. Mladim nismo »žugali«, smo jih pa želeli s tokratno akcijo pripraviti do tega, da načrtujejo varen odhod domov z zabave in s tem pripomorejo k uresničevanju Vizije NIČ – nič smrtnih žrtev in hudo poškodovanih na naših cestah.

Naš nasvet je, da vedno vnaprej načrtujmo povratek domov. Uporabimo javni prevoz, taksi ali prosimo treznega prijatelja, partnerja, starša. Ob konzumaciji alkohola in prepovedanih drog odsvetujemo kakršnokoli aktivno udeležbo v prometu. V sklopu akcije Čista nula, čista vest so lahko pri moderatorjih preverili svoje psihofizično stanje in poskrbeli za pravo odločitev za varnost sebe in drugih. Odgovorni 0,0 aktivni udeleženci v prometu so prejeli praktično nagrado sponzorja Generali.

Kaj so pokazali rezultati?

Nagovorili smo več kot 900 aktivnih udeležencev v prometu, ki so opravili tudi preizkus alkoholiziranosti.

Okvirno tretjina nagovorjenih (35 %) je bila pod zakonsko mejo 0,24 mg/l, ostali dve tretjini pa nad mejo zakonske regulative. V večini primerov so nam slednji zagotovili, da bodo za povratek domov uporabili javni prevoz, mnogi so načrtovali pot domov peš, druge možnosti pa so bile tudi taksi oz. trezen prijatelj voznik.

Obiskovalce smo povprašali tudi o združljivosti alkohola in prepovedanih drog z vožnjo in dobili povratno informacijo, da jih je že 36 % vprašanih vozilo pod vplivom alkohola in 11 % pod vplivom drog. Ob tem je bilo le 6 % vprašanih že udeleženih v prometni nesreči, kjer je bil prisoten alkohol.

Naša prizadevanja gredo v želji obvarovati naša zdravje in življenja na slovenskih cesta, saj vemo, da vsak izmed nas šteje. Z akcijami na prireditvah, v gostinskih lokalih in dogajanjih na prostem po Sloveniji želimo ljudi pripraviti do tega, da načrtujejo varen odhod domov z zabave in s tem prispevajo k uresničevanju Vizije NIČ.

O akciji Čista nula, čista vest

Čista nula, čista vest je nadaljevanje mednarodne akcije “Evropska noč brez prometnih nesreč”. Cilj projekta je doseči čim več dni brez prometnih nesreč in zmanjšati število pretežno mladih voznikov, ki sedejo za volan pod vplivom alkohola.

Preko akcij na prireditvah (koncerti, Maturantska parada, Škisova tržnica, Vinska pot, itd.) in v gostinskih lokalih po Sloveniji želimo mlade pripraviti do tega, da načrtujejo varen odhod domov z zabave in se s tem približujejo Viziji NIČ – nič smrtnih žrtev in težko poškodovanih na naših cestah.

Zato mladi – študenti moderatorji, ki sodelujejo v projektu, nagovarjajo voznike in jih spodbujajo k odgovornemu ravnanju v prometu ter jih pozovejo k prostovoljnemu in brezplačnemu preizkusu alkoholiziranosti, ko le ti zapuščajo prireditev.

V primeru rezultata 0,0 mg alkohola na liter izdihanega zraka, se »odgovornega voznika« pohvali in nagradi s promocijskim darilom. V primeru rezultata več kot 0,24 mg alkohola na liter izdihanega zraka , moderator voznika opozori na nevarnosti in zakonska določila ter ga spodbudi, da ne vozi in naj uporabi drugo prevozno sredstvo (taxi, javni potniški promet … ) oziroma prepusti ključe prijatelju, ki ni pil alkohola.

Cilj akcije Čista nula, čista vest je spodbujanje primernega odnosa in odgovornosti do alkohola, zlasti med mladimi. Alkohol ostaja eden izmed glavnih dejavnikov tveganja za nastanek prometne nesreče. Zaradi alkohola se zmanjšujejo naše sposobnosti varnega sodelovanja v prometu, zaznava, predvidevanja in presoje ter odločanja in končne izvedbe ustreznega ravnanja.

Zato se zaradi vpliva alkohola že pri koncentraciji 0,5 promila verjetnost povzročitve prometne nesreče podvoji, pri 1,1 promila alkohola pa 8-krat poveča v primerjavi s treznim voznikom.

Čista nula, čista vest tokrat v sklopu Odmeva mladosti

Pomen ozaveščanja, ki smo ga z izvedbo akcije vnesli v dogodek Škisove tržnice, je ena od ključnih komponent mladinskega dela Zavoda Varna pot, zato smo s svojo prisotnostjo na tako prepoznavnem slovenskem dogodku med mlade v sklopu kampanje Odmev mladosti, v kateri sodelujemo, širili prav to – odmev (odgovorne) mladosti!

odmev mladosti
Odmev mladosti