Zaposlovanje

Dan poklicev v Mladinskem centru Krško

10. 2. 2020 avtor: Uredništvo

Konec januarja je v Mladinskem centru Krško že sedmo leto zapored potekal Dan poklicev, namenjen učencem osmih in devetih razredov, ki se bodo kmalu odločali o nadaljevanju šolanja in izbiri poklica. Tokratni dan poklicev je bil namenjen učencem Osnovne šole Brežice, udeležilo se ga je 76 učencev devetih razredovCilj aktivnosti je mladostnikom predstaviti kako poteka delo v določenih podjetjih,  kako priti do želenega poklica in kakšne so njihove možnosti zaposlitve v prihodnosti.

Učenci, ki so se udeležili dneva poklicev, so mesec dni pred tem izpolnili anketo, kjer so navedli, katere poklice si želijo spoznati in na podlagi teh interesov so povabili predstavnike različnih poklicev. Udeležence je v dvorani MC Krško najprej pozdravil direktor Mladinskega centra Krško Mitja Valentinc, predstavili pa so jim tudi dejavnosti mladinskega centra. Kasneje so se osnovnošolci razdelili v 5 skupin in se udeležili zanimivih delavnic o kompetencah, ki so jih vodili zaposleni v MC Krško, nato pa so se jim pridružili še predstavniki različnih poklicev iz Posavja, ki so v učencem predstavili svoje poklice, osebne karierne poti in podjetja, v katerih so zaposleni ter napovedali trende zaposlovanja v svojih podjetjih in ustanovah v naslednjih letih. Devetošolci so imeli priložnost v okviru delavnice “Si upaš – bodi podjeten”spoznati naslednje poklice: elektromonter, elektrotehnik, strojnik, mizar, učitelj, vzgojitelj, zdravnik, farmacevt, novinar, fotograf, medijski tehnik, igralec, glasbenik, odvetnik, računalničar, programer, poslanec, ekonomist, policist, gasilec, vojak, pilot, trener in frizer.

Podjetja in ustanove, ki so se prijazno odzvali njihovemu povabilu pa so:

I.H.S. d.o.o.; GEN energija, d.o.o.; Šolski center Krško-Sevnica; Vrtec Leskovec; Zdravstveni dom Krško; Lekarna Krško; RTV SLO; Fotografika, Boštjan Colarič s. p.; Kulturni dom Krško; Rudar Senovo d.o.o.; HERMES računalništvo in poslovne storitev d.o.o.; poslanec Dušan Šiško; Občina Krško; Vojašnica Novo mesto; ND Posavje Krško; Policijska postaja Krško; Poklicna gasilska enota Krško.

Vsem predstavnikom zgoraj naštetih podjetij in različnih poklicev se MC Krško iskreno zahvaljuje za udeležbo in zanimive predstavitve, z odzivom na povabilo so podjetja in ustanove znova dokazali, da se zavedajo pomembnosti izobraževanja mladih, ki bodo morda v prihodnosti tudi del njihovega podjetja. Seveda pa se zahvaljujejo tudi osnovnošolcem in strokovnim delavcem, da so jim prisluhnili.

Vsi udeleženi, tako organizatorji, kot predstavniki poklicev, predvsem pa učenci in predstavniki šole, so bili z izvedbo zelo zadovoljni, zato že nestrpno pričakujejo naslednji Dan poklicev, ki bo zagotovo še pridobil na širini in kakovosti.

Vir in foto: Mladinski center Krško