Šport

Dan slovenskega športa

23. 9. 2022 avtor: Uredništvo

Slovenija 23. septembra obeležuje dan slovenskega športa – na ta datum se spominjamo prvič zaigrane slovenske himne na Olimpijskih igrah v Sydneyju leta 2000.

Olimpijski komite Slovenije in športne zveze bodo ob prazniku pripravili številne dogodke po Sloveniji. Na Kongresnem trgu v Ljubljani, kjer bo 23. septembra osrednja prireditev, se bodo lahko obiskovalci lotili pripravljenih športnih izzivov. Ob 12. uri bo zaključek dogodka s simbolno prireditvijo, Predsednikovim tekom po Slovenski cesti.

V soboto, 24. septembra, se lahko udeležite brezplačnega skupinskega teka BeActive, ki se bo začel ob 18. uri na Kongresnem trgu z ogrevanjem ob glasbi. Nato bodo udeleženci skupaj pretekli približno pet kilometrov po slovenski prestolnici. V soboto in nedeljo pa OKS na Kongresnem trgu za mlade športne navdušence pripravlja olimpijski festival z lisjakom Foksijem.

Na ta dan, 23. septembra, pa ne bo aktivna le Slovenija, ampak kar cela Evropa. To je namreč tudi datum začetka evropskega tedna športa, ki je pobuda Evropske komisije, katere namen je spodbuditi ljudi k telesni dejavnosti in skrbi za zdravje.

Naj bo to dan, ko sleherni Slovenec in Slovenka s svojo telesno dejavnostjo izrazi svoj odnos do športa, ki ima številne koristne učinke: krepi zdravje, vzgaja, spodbuja pozitivne vrednote in povezuje Slovenijo.

Vir: Urad vlade za komuniciranje